Új világcsúcs: 80 óra alatt felépít egy házat a világ legnagyobb 3D nyomtatója

Szükség szülte a megalkotását, de ez a lényegen nem változtat: a Maine-i Egyetem saját világcsúcsát megdöntve létrehozta a legnagyobb polimer 3D-nyomtatót, és ezzel megnyitotta az utat a fenntartható gyártás jövője felé. A korábbi Guinness-rekord egy 2019-ben bemutatott eszköz volt, amivel 56 négyzetméteres házat lehet kinyomtatni, újrahasznosítható anyagokból.

Az új 3D nyomtató a megfizethetőbb lakások iránti igény kielégítésére épült: Maine-ben a következő hat év során 80 ezer új otthont kellene felépíteni, hogy az állam elkerülje a lakhatási válságot, és ezt a teljesítményt ráadásul komoly munkaerőhiány mellett kellene produkálni. A nagyobb és jobb Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) 3D nyomtató célja, hogy segítsen többet nyújtani, lehetőleg olcsóbban – vázolja a stratégiát az egyetem közleménye.

A FoF 1.0 3D nyomtatóval megfizethető, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású lakásokat fognak építeni – összhangban az ENSZ Környezetvédelmi Programjával, ami rávilágított: az építőipar felelős az üvegházhatású gáz kibocsátásának kb. 37 százalékáért. A FoF 1.0 négyszer gyorsabban nyomtat, mint az elődje, ami azt jelenti, hogy úgy 80 óra alatt képes kinyomtatni egy egyszintes lakóházat, aminek az építése hagyományos módszerekkel akár több hónapig is eltarthat.

- Hirdetés -

A termoplasztikus polimer nyomtató akár 29 méter hosszú, 10 méter széles és 5,5 méter magas tárgyakat is képes kinyomtatni, úgy, hogy óránként 227 kilogramm anyagot épít be a szerkezetbe, ami ház mellett lehet akár jármű-karosszéria, például hajó is.

Jól látszik, hogy a 3D nyomtató alkalmazási területei nagyon szerteágazóak lehetnek, hiszen az FoF 1.0 sokkal több, mint egy printer. Funkciókat tud váltani „additív gyártás, szubtraktív gyártás, folyamatos csapolásos rétegezés és robotkaros műveletek” között – írják a kutatók. Egyszerre számítógép és gyártó eszköz, amelynek tervezésében és megépítésében nem mellesleg a Védelmi Minisztérium, valamint az Amerikai Hadsereg Mérnöki Testülete is segített, szóval világos, hogy az építőipari mellett hadiipari célokat szintén szolgálni fog. Mindezen felül forradalmasíthatja a megfizethető lakhatás, a közmunka, a hídépítés vagy az óceáni és szélenergia megoldásait.

A két hatalmas teljesítményű géppel a Maine-i Egyetem bioalapú, helyi forrásból származó alapanyagokat fejleszthet, megfizethető árú otthonokat nyomtathat, és gyorsan kielégítheti a nemzetbiztonsági igényeket – szóval az FoF 1.0 tényleg több mint ígéretes.

Gábor János, Okosipar.hu