- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új vírusok segíthetnek csökkenteni a globális felmelegedést

Képünk illusztráció!

Váratlan szövetségesek segíthetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A tudósok természetes vizekben bukkantak olyan vírusokra, amelyek forradalmasíthatják a szén-dioxid-leválasztást. Ez a folyamat elengedhetetlen a légkör karbonszintjének csökkentéséhez, ami a globális felmelegedés első számú felelőse. Az Ohiói Állami Egyetem tengerbiológiai és éghajlattani szakértői több, erre a célra alkalmasnak tűnő óceáni vírust azonosítottak, majd elemezni kezdték a genomjukat, hogy felmérjék: mennyire képesek ellopni a tengerből a szenet feldolgozó sejteket.

„Megdöbbentett, milyen magas a számuk” – nyilatkozta az egyetem közleményében Matthew Sullivan mikrobiológus professzor, kiemelve, hogy az óceáni vírusok genomjában 128 anyagcsere-útvonalat találtak. A kutatócsoport munkája azt sugallja, hogy amikor ezek a vírusok megfertőznek bizonyos tengeri élőlényeket, „feltárcsázhatják” az óceán szénmegkötő képességét. Ez azt jelenti, hogy az óceán potenciálisan szén-dioxid-nyelővé válhat, és csökkentheti a légkörből a mélybe áramló szén-dioxid mennyiségét, így küzdve a globális éghajlatváltozás ellen. „Az óceánok elnyelik a szenet, és ez megvéd bennünket az éghajlatváltozástól. A CO2-t gázként elnyelik, míg a szerves szénné alakítást már a mikrobák intézik. Most azt látjuk, hogy a vírusok a mikrobiális közösségek anyagcseréjének legfontosabb reakcióit célozzák meg. Ez azt jelenti, hogy elkezdhetjük vizsgálni, mely vírusokat lehetne felhasználni a szén átalakítására a számunkra kívánatos irányba.”

Az óceánba süllyedő szén és a vírusok jelenléte közötti összefüggéseket korábban a Tara Oceans Consortium fedezte fel. A globális tanulmány a vírusokat kulcsfontosságú szereplőként azonosította a süllyedési folyamat elősegítésében: mint kiderült, a vírusfertőzött szénfeldolgozó sejtek nagyobb aggregátumokba tömörülnek, amelyek aztán az óceán fenekére kerülnek. Ez és a mostani kutatás következményei túlmutatnak az óceánokon, mivel a tudósok vizsgálják a vírusok felhasználásának lehetőségét – például a mikrobiomok különböző környezetekben történő módosítására.

Sullivan professzor laboratóriuma az óceáni tanulmányokból levont tanulságokat alkalmazza az emberi környezetre is, mert a módosításuk gyógyászati célokat szintén szolgálhat, a gerincvelő-sérülések gyógyulásának elősegítésétől a HIV-fertőzött anyáktól születő csecsemők esélyeinek javításán át az égési sebek fertőzése elleni küzdelemig. Ezek mellett az észak-svédországi permafrosztban már folyamatban van a felfedezés geomérnöki eszközként való felhasználása, hisz úgy vélik, hogy új megközelítést jelenthet a változó éghajlat kezelésére azokban a régiókban, ahol a fagyott talaj felolvad.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet