Újabb paradigmaváltó AI-fejlesztés: itt a GPT-4o, ami emberként beszélget

Nagy bejelentést tett május 13-án a ChatGPT-t kifejlesztő és üzemeltető OpenAI: demonstrálta egy vadonatúj, már másik ember módjára beszélgető nyelvi modell képességeit. A mesterséges intelligencia akkora ugrást jelent a korábbi GPT-4 modellekhez képest, hogy nem GPT-5-ként, hanem rögtön GPT-4o-ként hivatkoznak rá. A névben az „o” a latin omni kifejezésre utal, ami nagyjából mindentudót, mindenre képest, mindenütt jelenlévőt jelent.

A korábban Sam Altman vezérigazgató által bejelentett leleplező közvetítésben Mira Murati technológiai vezető azt mondta, az OpenAI új küldetése az, hogy az AI-modelljük minél szélesebb körben hozzáférhető legyen, ezért a GPT-4o-t mindenki ingyenesen elérheti. Persze lesz ennek is egy még gyorsabb és jobb verziója, amit csak az előfizetők élvezhetnek, de akkor is hatalmas ugrás a jelenlegi nyilvános rendszerhez képest. Ami azt illeti, már az ingyenes verzió is sokkal gyorsabb lesz, mint a mai előfizetéses modell, a GPT-4 Turbo.

A leglátványosabb különbség mindenképpen az, hogy a ChatGPT új verziójához már úgy lehet szólni, mint az Apple Sirijéhez vagy a Google Asszisztenshez, és ezekhez hasonlóan hangos válaszokat ad. De ennél jóval többről van szó, hiszen valós időben, késleltetés nélkül kommunikál, akár kamera, akár beírt szöveg, akár mikrofon a beviteli eszköz. És úgy lehet vele beszélgetni, mint egy igazi emberrel, ami minden korábbi chatbottal összehasonlítva dermesztő fejlesztés – és nagyon is természetesnek hat.

- Hirdetés -

A már a felhasználó hanglejtésére, hangulatára, fizikai állapotára kamerakép alapján reagálni képes gép maga is szimulál érzelmi stílusokat, hogy még közvetlenebb lehessen. Az már hab a tortán, hogy utasításra akár elénekli egy feladott matekpélda megoldását. A modell az OpenAI összefoglalója alapján audió, vizuális és szöveg formában válaszol és beszélget a felhasználóval. A gyakorlati hasznát munka és szórakozás céljára mind megtapasztalhatjuk a következő hetekben, amikor fokozatosan bevezetik.

Gábor János, Okosipar.hu