- Hirdetés -

- Hirdetés -

Újabb teszteket végez a Starship

A cég először 2021-ben nyújtotta be a tesztrepüléshez szükséges dokumentumokat, amelyek arról szóltak, hogy a SpaceX orbitális pályán fogja tesztelni az űrhajóját – számolt be a hírről az Engadget.

Elon Musk szerint a SpaceX már a jövő hónapban megkísérelheti befejezni a Starship régóta várt grandiózus tesztrepülését. Az egyik Twitter-követőjének kérdésére válaszolva Musk szombaton elmondta, hogy a tulajdonában álló űrvállalat egy márciusi kilövési kísérletet céloz meg. „Ha a hátralévő tesztek jól sikerülnek, a következő hónapban megkíséreljük a Starship kilövését” – írta a Twitteren Musk.

Míg a Starship monumentális tesztrepülésének időpontja egy rugalmas dátum volt az elmúlt másfél év nagy részében, okkal feltételezhetjük, hogy a következő hónapban végre felrepülhet a rakéta. Januárban a Starship sikeresen befejezte a legelső üzemanyagtesztjét. A „nedves főpróbán” a SpaceX a jármű mindkét szakaszát több mint 10 millió font folyékony oxigénnel és metánnal töltötték meg. A vállalat átfutott néhány visszaszámlálási eljárást is, amelyet az indulás napján kell majd végrehajtani, mivel ez kritikus pont lehet.

A SpaceX-nek a még elvégzendő tesztek közül a legfontosabb a Super Heavy szakasz 33 darab Raptor hajtóművének statikus gyújtása. A vállalat eddig még soha nem gyújtott be egyszerre 14 hajtóműnél többet. Ezen változtatni kell ahhoz, hogy a SpaceX megkapja az engedélyt a Szövetségi Légiközlekedési Hivataltól egy ilyen jelentős tesztrepülésre. Január végén voltak arra utaló jelek, hogy a SpaceX már február első hetében végrehajtja a statikus próbagyújtást. Ez viszont még nem történt meg. Musk kommentje alapján azonban úgy tűnik, hogy a SpaceX előbb-utóbb meg fogja kísérelni a tesztet.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet