Újra feltalálták a rögzítőcsavart

A beszédes nevű ForeverLok rögzítőelem nyerte el a WorldwideFastenerSources.com idei innovációs díját. A harmadik éve kiosztott Fastener Innovation Award  olyan termékdizájnokat vár és jutalmaz, amelyek standard megoldásokká válhatnak a közeljövőben. Ebben az ipari szegmensben ez a három legrangosabb díj egyike, a Soaring Eagle Awards és a Fastener Hall of Fame mellett. Earl Size, a ForeverLokot tervező és gyártó Multi Piece Fastener alapítója úgy véli, a mérnökeik igazán innovatív megoldást alkottak, és méltán lehetnek büszkék a munkájukra, amivel kiérdemelték a szakma elismerését.

A repüléstechnikában, hajózásban, honvédelemben, építőiparban, teher-, olaj- és gázszállításban vagy a szélerőműveknél és az autógyártásban kritikus kérdés, hogy a rögzítőelemek mennyire állnak ellen a rezgéseknek. A túl gyors kilazulás megakadályozására három elemet építettek a tervbe: központi menetes, közbenső menetes és feszítő rögzítést – ezzel lényegében elérték, hogy a konstrukció önmaga akadályozza az anyacsavar lazulását. A használatához ráadásul semmilyen speciális csapra, csavarra vagy szerszámra nincs szükség: az anya feszítéséhez vagy leszereléséhez a hagyományos, minden műhelyben meglévő eszközök is elegendőek.

A ForeverLok dizájnja megfelelt a katonai rezgésteszten: 14 egymást követő alkalommal is az elvárások felett végzett azzal, hogy megőrizte az eredeti nyomaték 93,5 százalékát. A DIN 25201-4 teszt hasonlóan lenyűgöző eredményt hozott: az eredeti feszítés 89,4 százalékáig sikerült kitartania:

- Hirdetés -

A törésnyomaték-teszt végképp lenyűgözte a zsűrit: a becslések szerint 50 százalékkal haladta meg az ugyanerre a feladatra szolgáló átlagos csavarok teljesítményét. Az értékelés szerint kisebb, könnyebb, kompaktabb rögzítőeszközt sikerült alkotni, mint amire a versenytársak jelenleg képesek.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Industrial Machinery Digest)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet