- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ultrakönnyű aerogél szigeteléssel fenntarthatóbbak a repülőgépek is

Az angliai fejlesztés úgy teszi könnyebbé a repülőgépeket, hogy közben ugyanolyan hatékony marad a hang- és hőszigetelésük, csak éppen jóval kisebb az üzemeltetésükkel járó emisszió. A The Engineer úgy tudja, hogy a Bath Egyetem innovációja hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül, és az autóipar számára is érdekes lehet.

A kormányzati támogatással futó Innovate UK programban alapított Aerogel Core Ltd. egy akadémiai kutatás eredményét felhasználva lép piacra a szigetelőanyaggal. A brit Bath Egyetem mérnökei egy olyan módszert dolgoztak ki, amivel grafént fecskendezhetnek ultrakönnyű aerogélbe, így őrizve meg annak formáját és tartósságát, miközben elkerülik a szerkezet összeomlását. Az így kapott anyag szuperkönnyű hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, de egy sor más funkciót is képes ellátni – a tűzvédelemtől az elektromágneses interferencia kivédéséig –, így tökéletesen alkalmas rá, hogy a légi közlekedésben résztvevő járművek gyártásához használják.

 „Számításaink szerint egy 280 repülőgépből álló flotta, amilyen a British Airwaysnek is van, évi 30-90 tonnával csökkentheti a károsanyag-kibocsátását, ha a mi anyagunkat használja, hiszen a hasonló képességű szigetelésekhez képest 50 százalékkal könnyebb” – magyarázta Gian-Piero Malfense Fierro, a Bath Egyetem Gépészmérnöki Tanszékének tudományos munkatársa. „Ez úttörő lehetőség a repülőgépipar számára, úgyhogy várjuk a technológia piacra kerülését, valamint azt, hogy bizonyíthassuk a gyártási folyamatunk skálázhatóságát.”

A csapat folytatja a kutatást, hogy tovább növeljék az aerogél hatékonyságát és méretezhetőségét, valamint automatizálják a gyártását. Közben keresik a további lehetőségeket, hogy milyen szektorokban lehetne hasznosítani a grafénnel könnyített anyagot, mivel úgy vélik, hogy a repülőgépek szigetelésének könnyítése mellett jó szolgálatot tehetne az autóiparban, a hajóépítésben, sőt, különböző akusztikai alkalmazások gyártásában is.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet