Út a csúcsra: e-teherautóval mászták meg a világ legmagasabb vulkánját

A Gebrüder Weiss által támogatott Peak Evolution Team világrekorddal búcsúztatta az óévet. Decemberben ugyanis minden korábbit túlszárnyaló, 6500 méteres tengerszint feletti magasságra sikerült felvezetni azt az e-teherautót, amelynek hajtására kizárólag napenergiát hasznosítanak. A monstrum a Föld legmagasabb aktív vulkánjaként ismert Ojos del Salado nyugati gerincére hajtott fel. Ilyen magasra e-autó még sosem kapaszkodott – adta hírül a nemzetközi szállítmányozási és logisztikai óriás.

„Ez nemcsak ennek az autónak, hanem az évek óta tartó kutatómunkánknak és magának a mobilitás jövőjének is a rekordja”, nyilatkozta a kiemelkedő eredmény kapcsán Patrik Koller, a Peak Evolution vezérigazgatója és fejlesztője. „Reméljük, hogy ezzel a sikerrel megérdemelt reflektorfény vetül az alternatív hajtások alkalmazására.”

A projektet logisztikai partnerként kezdettől pártoló és segítő főszponzor, a nagymúltú Gebrüder Weiss nemcsak a jármű Dél-Amerikába szállításáról gondoskodott, hanem társfinanszírozóként is hozzájárult az innováció sikeréhez. „A legrégebbi szállítási és logisztikai vállalatként elkötelezettek vagyunk a mobilitás jövője iránt”, fogalmaz Frank Haas, a Gebrüder Weiss vállalati márkastratégiáért és kommunikációért felelős vezetője. „Ez a program is fémjelzi elhivatottságunkat a fenntartható mobilitási projektek és innovatív technológiák iránt.”

- Hirdetés -

A Gebrüder Weiss két hónappal ezelőtt indította útjára a szóban forgó e-teherautót Svájcból, amely Rotterdamon keresztül, tengeri úton érkezett Chilébe, majd szárazföldön az Atacama régióba. A Peak Evolution csapata, amelynek tagjait éppúgy próbára tették a vulkán körüli extrém környezeti és terepviszonyok, mint a járművet, 3400 méteres magasságban kezdte az akklimatizálódást.

„A szélsőséges körülmények ellenére a speciálisan kifejlesztett teherautónak sikerült magasabbra jutnia, mint bármely más napelemes e-járműnek”, mutat rá büszkén Patrik Koller, a Peak Evolution vezérigazgatója, fejlesztője. „Négy éven át készültünk erre a pillanatra, a meghátrálás tehát a nehézségek ellenére sem volt opció”, folytatta. „November végén sikerült a 6000 méteres magassággal megdönteni a korábbi rekordot, egy héttel később a csapat elérte a 6500 méteres tengerszint feletti magasságot, kizárólag napenergia hasznosításával. Ekkor már a saját rekordjukat sikerült túlszárnyalni.”

A világrekord-törekvést pártoló Gebrüder Weiss továbbra is elkötelezett a hasonló, előremutató projektek iránt. A logisztikai vállalat 2024-ben egy autonóm teherautót is tesztel, és egy nemzetközi kutatócsoportot küld Grönlandra, hogy az éghajlatváltozás körülményeit tanulmányozza.

Vörös István, Okosipar.hu