Utólag is önvezetővé tehető bármely robotplatform

A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Robotikai Intézetének kutatócsoportja olyan robotrendszereket és tervezőprogramokat fejlesztett ki, amelyek segítségével a gépek gyorsabban fedezhetik fel az ismeretlen környezeteket, illetve pontosabb és részletesebb térképeket készíthetnek.

Az amerikai kutatók újonnan kifejlesztett rendszerei lehetővé teszik, hogy a robotok teljesen önvezető módon, emberi beavatkozás nélkül járják be és vizsgálják át a területüket – írják a Science Roboticsban közölt publikációban. A CMU kutatócsoportja egy 3D szkennelő LiDAR szenzort, egy előre tekintő kamerát és egy mérőegység érzékelőit kombinálták saját algoritmussal, hogy a robot képes legyen meghatározni, hol van éppen, hol volt korábban, és merre kell folytatnia az útját. A legjobb az egészben, hogy ez a megoldás szinte bármilyen robotplatformra, utólag is felszerelhető. A teszteket egy motorizált kerekesszéken és több drónon hajtják végre.

„Bármilyen környezetben, például egy áruházban vagy egy katasztrófa után, a romok között is munkára lehet fogni” – állítja Ji Zhang, a Robotikai Intézet rendszerszakértője. „Valós időben építi fel a térképet, és miközben felfedezi, ki is találja, hová akar legközelebb menni. Mindent láthat a térképen, csak hagyni kell, hogy felfedezze és feltérképezze a környezetét.”

- Hirdetés -

A rendszer lehetővé teszi, hogy a robotok három különböző módban ismerjék meg a környezetüket. Az elsőben ember irányíthatja a mozgását és irányát, de közben autonóm rendszerek akadályozzák meg, hogy a robot falnak, mennyezetnek vagy más tárgynak ütközzön. A második módban a kezelő kijelölhet egy pontot a térképen, ahová a robotnak navigálnia kell, míg a harmadik opció az, hogy a robot önállóan elindul, és a teljes teret átvizsgálja, hogy térképet készítsen róla.

A CMU kutatói több mint három éve dolgoznak ehhez hasonló felderítő megoldásokon, amelyek eddig több bányát, egy parkolóházat, illetve az egyetemi kampusz számos bel- és kültéri helyszínét vizsgálták át és térképezték fel. A rendszer mára hatékonyabb, mint a robotnavigáció és -térképezés korábbi megközelítései: képes teljesebb térképeket létrehozni, miközben a futási időt a felére csökkenti, és elég rugalmas ahhoz, hogy gyenge fényviszonyok között, vagy zord, egyenetlen környezetekben is működjön. Ez a hiányos kommunikációs lehetőségekkel rendelkező helyszíneken, például barlangokban, alagutakban és elhagyatott építményekben különösen jól jöhet – állapítja meg a tanulmány.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -