- Hirdetés -

- Hirdetés -

Üzemanyagcella-gyártóba vásárolta be magát a Stellantis

Az autóipari óriásvállalat közvetlen befektetéssel fokozza a zéró emissziós hajtásrendszerek fejlesztési ütemét: felvásárolja az üzemanyagcellákra specializálódott Symbio részvényeinek egyharmadát. A partnerek közösen jelentették be, hogy a megállapodást már alá is írták a Symbiót alapító Faureciával és Michelinnel.

A Stellantis szerint fontos lépést tettek a mobilitás szén-dioxid-mentesítése felé, és a szerződés jól tükrözi a Symbio technológiai kiválóságát a hidrogénüzemanyag-cellás innovációk terén. Az, hogy a Stellantis részvényesként is megjelenik a vállalatban, a tulajdonosok szerint lendületet ad a Symbio európai és amerikai fejlődésének.

A Symbio azt tervezi, hogy 2025-re évi 50 ezer üzemanyagcellát fog gyártani a franciaországi Saint-Fonsban található Gigafactoryban. Az üzem 2023 második felében kezdheti meg a termelést, amitől a részvényesek azt remélik, hogy 2028-ban további bővítés válik lehetségessé, és a gyártáskapacitás évi 100 ezer rendszerre emelkedik. Ez utóbbi legalább ezer új munkahelyet teremtene Franciaországban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A tranzakció tökéletesen kiegészíti az akkumulátoros elektromos járművek növekvő portfólióját. A ‘Dare Forward 2030’ terv részeként a Stellantis azon dolgozik, hogy 2038-ra szén-dioxid-semlegessé váljon” – magyarázta a Stellantis vezérigazgatója. Carlos Tavares hozzátette: a cég minden rendelkezésre álló technológiai eszközt mérlegel a globális felmelegedés elleni küzdelemben. „A hidrogénüzemanyag-cellákra szükség van, és a Symbio kulcsszereplővé válik a jövő generációinak védelméért folytatott küzdelemben.”

A tranzakció a szokásos hatósági eljárások és jóváhagyások függvénye; a lezárása 2023 harmadik negyedévében várható.

És azt tudtad, hogy egyre szebb sikereket ér el egy magyar gyártó a teljesen elektromos, illetve hidrogénüzemanyag-cellás tömegközlekedési eszközök gyártásában? Ismerd meg a Goldi Mobility Kft. emissziómentes autóbuszait – a NEWtechtalkban Kovács Ferenc ügyvezető-tulajdonost faggattuk:

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet