Üzembe állt a horvátországi Krk LNG terminál

A horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban (Krk LNG terminál, Krk LNG) sikeresen lefejtésre került az első cseppfolyósított gáz (LNG) szállítmány, mely az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. (MFGKC) számára került leszállításra.

Tristar Ruby nevű, 12 éves, 289 m hosszúságú és 44 m szélességű, 155 000 LNG m3 kapacitású tankerhajó 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG terminálban 91 millió m3 gázegyenértékű LNG szállítmánnyal, ami egyben a Magyarország és Horvátország számára is stratégiai jelentőségű új földgázellátási útvonalnak számító létesítmény kereskedelmi üzembeállását és az MFGK Krk LNG terminálbeli szerepvállalásának kezdetét is jelentette.

Tristar Ruby-n a Krk LNG-be érkezett első LNG szállítmány az MFGK által 2020. június 5-én aláírt, 2021. január 1-től közel hét éves időszakra szóló, összesen 6,75 milliárd m3 kapacitáslekötésről és a hozzá megkötött LNG forrásbeszerzési szerződéseket tartalmazó megállapodáscsomagban szereplő ügylet első eleme.

- Hirdetés -

A Krk LNG terminál üzembeállásával és az LNG beszerzés megindulásával új korszak kezdődik a magyar földgázellátásban. A Krk LNG terminál és a megkötött forrásszerződések révén valódi forrás-és útvonaldiverzifikáció valósul meg Magyarország számára, mivel hazánk az MFGK révén kereskedelmi összeköttetésbe került a globalizálódó LNG piaccal és a magyar piacon és az egész régióban eddig nem elérhető földgázforrásokhoz és új piaci szereplőkhöz is közvetlenül hozzáfér. Az MFGK által a terminálban beszerzett LNG források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek.

Az MFGK Krk LNG szerepvállalása az MVM Csoport földgáz forrás- és útvonaldiverzifikációs, valamint regionális terjeszkedési stratégiai célkitűzésével is összhangban áll. A Közép-Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportjának számító, a villamosáram-termeléstől és földgáz importtól az ügyfélszolgálatokig, valamint a villamos áram rendszerüzemeltetéstől a földgáztárolásig a villamosáram-és földgáz értéklánc szinte minden elemén jelen lévő MVM Csoport Magyarország energiabiztonságának fő letéteményese. A Krk LNG terminálon keresztüli LNG beszerzéssel az MVM Csoport még nagyobb mértékben járul hozzá a hazai és regionális ellátásbiztonsági törekvésekhez. Az MFGK Krk LNG szerepvállalása továbbá illeszkedik az MVM Csoport hat piacot (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Románia) célzó regionális növekedési stratégiájába, mivel a terminálban történő kapacitáslekötés és a forrásbeszerzés mellett a Társaságcsoport az MFGK 2020-ban alapított helyi leányvállalata révén közvetlenül is belép a horvátországi földgázpiacra.

Magyarország számára gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az ország biztonságos, több forrásból és több útvonalon történő földgázellátása. Hazánknak kiemelt érdeke fűződött a horvátországi Krk-szigeten létesült évi 2,6 milliárd m3 kapacitású LNG visszagázosító terminál 2021. január 1-i üzembeállásához, mivel általa földrajzi közelségbe került a globalizálódó LNG piacokhoz való közvetlen hozzáférés lehetősége. A Krk LNG-ben történő magyar szerepvállalás kérdését a Kormány kiemelt fontosságúként kezelte, ami az új Nemzeti Energiastratégiában is tételesen megjelenik.

A Krk LNG az Európai Unió (EU) földgáz forrás-és útvonaldiverzifikációs törekvéseibe is illeszkedik, mivel a terminál az Észak-Déli Gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés (CESEC) egyik prioritásprojektje, továbbá a 2016-ban elfogadott, a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiával is összhangban van. Az EU az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) 101,4 millió EUR pénzügyi forrással támogatta a terminál megvalósulását.

A horvátországi Krk LNG terminált kereskedelmi üzembe helyező első, magyar piaci szereplő számára beérkezett LNG szállítmány a regionális földgáz-ellátásbiztonság erősítését célzó többéves horvát-magyar együttműködést is megkoronázza, egyúttal Horvátország és Magyarország közösen elért sikerének méltó jelképéül is szolgál.

MVM

Akár ez is tetszhet