Váczi Gyula, a TRIGO Műszaki Szolgáltatások vezetője: az ergonómia az autógyártás jövője

Miért fontosak az ergonómiai megoldások az autógyártás, és autóipari minőségellenőrzés során is? Miért lesz egyre nagyobb jelentősége a jövőben?

Erre ad választ a TRIGO Quality Support Kft, amit Magyarországon ugyan sokszor minőségellenőrzési és mérnöki tanácsadási szolgáltatásokkal azonosítanak, de a portfóliója ennél jóval szélesebb körű.

Váczi Gyula, TRIGO Műszaki Szolgáltatások vezetője

- Hirdetés -

A TRIGO Műszaki Szolgáltatások válogató automaták tervezésével, illetve mérőeszköz-kereskedelemmel is foglalkozik, de a fő fókusz az egyedi célgépek tervezésén és kivitelezésén van. Ilyenek például az automata adagoló és gyártórendszerek, JIS-JIT és KANBAN rendszerek. Másik jelentős üzleti tevékenységük a BINAR Handling emelőrendszerek magyarországi képviselete. A műszaki megoldásaik és emelőgépeik megkönnyítik, biztonságosabbá teszik és felgyorsítják az anyagmozgatási, termelési folyamatot a partnereik számára. „Szívügyünk az ergonómia: célunk, hogy hatékony, mégis emberbarát munkavégzés történjen a TRIGO-nál és az ügyfeleinknél” – vallja Váczi Gyula, a TRIGO Quality Support Kft. vezetője.

Miért döntöttetek úgy, hogy a BINAR Handling emelőszerkezeteit is beemelitek a portfólióba? Mit tud egy ilyen gép?

Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően 2007-ben ismerkedtünk meg a BINAR Handling termékeivel, amelyek már akkor is úttörőnek számítottak a precíz és ergonomikus anyagmozgatás területén. Az általuk képviselt értékekkel vállalati szinten is tudtunk azonosulni, így a gyártóvállalat ma már stratégiai partnerünk. Cégen, cégcsoporton belül is előszeretettel használjuk a BINAR emelőrendszereket, hiszen kimutathatóan fokozni tudjuk velük a minőségi munkavégzés és a hatékonyságot, miközben kimagasló ergonómiai körülményeket biztosítunk a munkavállalóinknak.

Ezek az emelőrendszerek különböző teherbírással és felépítéssel érhetőek el és biztonságosabb, hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé.

Forrás: TRIGO

A svéd gyártó nagyon magas minőségi követelményeknek megfelelően készíti az emelőrendszereit, a TRIGO pedig Magyarországra is elhozza ugyanezt a színvonalat: a telepítő munkát végző szakembereink az anyacég hivatalos tanúsítványával rendelkeznek. Biztosítjuk a szakszerű és precíz telepítést, termékeinkre pedig vállaljuk a hosszútávú karbantartást. Az emelőgép optimális és összehangolt beállítását szintén elvégezzük – a lehető leghatékonyabb felhasználás elérése érdekében.

(A BINAR egy kisebb gépének, a NEO30-nak a működése ezen a videón is megtekinthető.)

Mi az a kérdés, amit a legtöbbször megkapsz a BINAR-ral kapcsolatban?

Talán az, hogy mégis miért érheti meg BINAR Handling eszközt integrálni a gyártósorba. Nos, azért, mert leveszi a terhet a munkavállalók válláról, miközben jelentősen csökkenti az emberi és műszaki hibák előfordulásának kockázatát.

A másik kérdés az szokott lenni, hogy kell-e operátor a működtetéséhez és tényleg minden munkakörnyezetben alkalmazható-e. Az előbbire a válasz az, hogy természetesen: az irányítás továbbra is az operátor kezében marad, viszont ehhez csak minimális erőkifejtésre (~0,3N) van szüksége, miközben akár mindkét kezével foghatja a terméket, hogy precízebb illesztési feladatokat is könnyedén el tudjon végezni, sőt, akár „lebegtetheti” is a terméket. A helyszíni munkakörnyezetek adottságaihoz igazodva többféle, egyedi kivitelezési lehetőséget kínálunk, igény esetén egyedi gyártású teherfelvevőt tervezünk, hogy furatpontosságra emelhetőek legyenek a legkülönfélébb termékek is.

(a BINAR Quick Lift mozgató funkcióját jól szemlélteti ez a videó).

Mi az ügyfelek reakciója? Milyenek az eddigi tapasztalatok?

Ipari partnereink között találhatóak piacvezető és Tier 1-es beszállítók, például Bosch. Ők már a mindennapi munkájuk során megtapasztalhatják, hogy a gép ergonomikus kialakítása mellett csupán minimális kézi erő szükséges a legnehezebb teher megemeléséhez, és akár akkumulátorról is üzemeltethető. Egyes ügyfeleink a BINAR NEO30 30 kilós akkumulátoros emelőjét, mások a nagyobb gépeket alkalmazzák, amelyek akár 200-300, 600 kilóig is terhelhetők. Az ügyfeleink gyakran kiemelik, hogy így a munkafolyamat több műszakban is tervezhetőbb és biztonságosabb.

Milyen BINAR Handling-re vonatkozó kampánnyal, akcióval készültök idén?

Szeretnénk a lehető legszélesebb körnek lehetőséget adni arra, hogy megtapasztalhassa a BINAR gépek pozitív hatását, amivel a következő szintre léphetnek az anyagmozgatás terén: ezért április 30-ig a BINAR gépek telepítésének árát elengedjük.

Szeretnénk továbbvinni a munkánkban azt a gondolatot is, hogy a világ fenntarthatóság irányába történő elmozdulása pozitívan hat az iparra. Hisszük, hogy az ergonómia nem csak kényelmi funkció, hanem a növekedés és a jövő alapfeltétele.

TRIGO Quality Support Kft.