Vadon „élő” négylábú robotokat is irányíthat az új algoritmus

Egy új rendszer képes vezérelni a négylábú állatokról mintázott robotok mozgását kihívásokkal teli, változatos környezetben is – osztotta meg a Science Daily. A portál a Kaliforniai Egyetem kutatásáról írja: az eredmények jókora lépést jelentenek az ember számára nehezen megközelíthető terepen is tökéletes munkát végző kutató-mentő vagy adatgyűjtő robotok építése felé.

Az algoritmusok rendszereként definiált szoftveregyüttes a szabálytalan domborzattal rendelkező környezetekben is biztonsággal sétáló-futó, teljesen autonóm robotok gyártását eredményezheti. Ha minden igaz, akkor ezzel a vezérléssel ellátva nem fog számítani, hogy a gép homokos, kavicsos, füves, göröngyös, esetleg ágakkal és levelekkel teleszórt domborzatra téved, sőt, elkerüli az útjába kerülő oszlopokat, fákat, cserjéket, sziklákat és egyéb objektumokat, de kikerüli az embereket is.

Az első ilyen robotot egy sűrűn berendezett irodahelyiségben helyezték működésbe, és gond nélkül navigált, anélkül, hogy akár egyetlen asztalba vagy székbe beleütközött volna. A rendszer szemmel látható módon sokoldalúvá teszi a négylábú robotokat, hiszen a látásukat egy másik érzékelési móddal, a propriocepcióval kombinálja. Ez meghatározza a robot mozgását, mozgási irányát, sebességét, valamint a helyzetét és a talaj érzékelését.

- Hirdetés -

A Xiaolong Wang professzor és csapata által kifejlesztett algoritmusok a robot fejébe épített mélységi kamera valós idejű képeit, valamint a lábakra szerelt érzékelők adatait használják a mozdulatok megtervezésére. A tesztfeladatokat először egy robotkutyával hajttatták végre – elég meggyőző eredménnyel:

A szenzációsnak ígérkező vezérlést hamarosan nyilvánosan is bemutatják: a nagyközönség először az október 23-27-e között Japánban, Kiotóban sorra kerülő Intelligens Robotok és Rendszerek Nemzetközi Konferenciáján (IROS) találkozhat az irányítórendszerrel.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet