Vagyonbiztonság: Szükséges rosszból versenyelőny, költségből gyorsan megtérülő befektetés

Az üzleti világban a vagyonbiztonságra gyakran csak egy szükséges rosszként tekintenek a döntéshozók. Pedig ennek nem kellene így lennie, már csak azért sem, mert a közepes és nagyvállalatoknál is könnyen elérhetik a vagyonbiztonsági kiadások a több 100 milliós vagy akár milliárdos szintet.

Sok esetben a vállalatok belső biztonsági osztálya, illetve a különböző külső szolgáltatók által nyújtott vagyonvédelmi szolgáltatások kevés hozzáadott értékkel járulnak hozzá a vállalatok sikeréhez. Ennek az egyik legfőbb oka az alacsony üzleti tudás és az üzleti szemléletmód hiánya. Ezek nélkül gyakran nem értik megfelelő mélységben a vállalat stratégiai céljait, így gyakran nem a megfelelő biztonsági kockázatoktól és nem a megfelelő módon védik a vállalatokat. Ez természetszerűen generál felesleges költségeket, amelyek nem, vagy csak csekély mértékben járulnak hozzá a vállalati célkitűzések eléréséhez.

A jó hír az, hogy ennek nem kell így lennie. A vagyonbiztonsági rendszereket át lehet, és meggyőződésem szerint át is kell alakítani úgy, hogy azok egy optimalizált (jellemzően drasztikusan csökkentett) költségvetéssel, a vállalati érdekeket a korábbinál jobban kiszolgálva üzemeljenek. Egy ilyen átalakulás persze nem egyszerű, de már néhány hónap alatt komoly, számszerűsíthető eredményeket lehet elérni.

- Hirdetés -

Az átalakulás kulcsa és egyben első lépése az, hogy a vagyonbiztonságért felelős osztály/személy megértse és magáévá tegye a vállalat üzleti céljait és stratégiáját. A vagyonbiztonsági koncepciót ezekhez igazítva kell kialakítani és nagyon szoros együttműködésre kell törekedni a különböző társosztályokkal. Így biztosítható, hogy a vagyonbiztonsági rendszer a megfelelő inputok (vállalati célok, társosztályok biztonságreleváns igényei) alapján a vállalat számára fontos értékeket védje. Ráadásul a társosztályokkal való szorosabb kapcsolat olyan együttműködéseket is eredményezhet, amelyekben a biztonsági osztály értékteremtőként jelenhet meg. Példaként csak azt említeném, hogy a vagyonbiztonsági rendszer üzemeltetése során rengeteg adat keletkezik, amelyek közül sok nagyon hasznos lehet különböző osztályoknak (pl. járműforgalomra vonatkozó adatok a logisztikának). A fentiek mellett fontos egy olyan mérési rendszer kialakítása is, amely képes a vállalat számára hasznos értékteremtés mérésére. Ezt a mérési rendszert a többi változás bevezetésével megkezdésével párhuzamosan érdemes kialakítani. A cél kettős, egyrészről a mérési rendszer segítségével be lehet mutatni a vállalati döntéshozók számára, hogy milyen költségek mellett milyen biztonsági kockázatok vannak kezelve, az erőforrások felhasználásával milyen értéket sikerült teremteni. Ez tiszta és érthető helyzetet teremt, lehetővé téve a korábbinál sokkal megalapozottabb üzleti döntések meghozatalát. Másrészről a mérési rendszer követhetőbbé teszi a biztonsági trendeket, amelyek nagyon jó alapot biztosíthatnak a rendszer további fejlesztéséhez és optimalizációjához.

Az átalakulás nulladik lépése persze annak a feltérképezése, hogy mennyire optimalizált a vállalatunk vagyonbiztonsági rendszere. Ennek eldöntése nem egyszerű, azonban, ha az alábbiak közül bármelyik igaz a vállalatunkra, akkor valószínűleg a vagyonbiztonsági rendszer nem kezeli megfelelően a biztonsági kockázatokat (vagyis nem tölti be a fő funkcióját) és felesleges költségeket is generál:

  • Vagyonbiztonsági kérdésekben vagyonvédelmi szolgáltatójára támaszkodik
  • Nem áll rendelkezésre vállalaton belüli vagyonbiztonsági szakmai tudás, tapasztalat
  • A vagyonbiztonság nincs rendszeresen felülvizsgálva és nincs hosszútávú fejlesztési koncepciója

Ha a fentiek közül bármelyik állítás igaz, akkor mindenképpen érdemes nekiállni a rendszer felülvizsgálatának, mert a szemléletváltás révén a vagyonbiztonsági rendszer valódi értékteremtővé vállhat, ráadásul a korábbinál alacsonyabb költségek mellett.

Nyéki Dávid
Nyéki Security Consulting