- Hirdetés -

- Hirdetés -

Változtatások a sikeres rendezvények érdekében

Közösen kerül megrendezésre az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY

A gazdasági helyzet meredek változása a rendezvénypiac életére is óriási hatást gyakorol. Egyik napról a másikra olyan döntések meghozatala vált szükségessé, ami példa nélkül álló helyzetet teremtett. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ jelenleg rekonstrukció alatt áll, és ehhez adódott hozzá a koronavírus-járvány okozta különleges helyzet. Vörös Csabával, a cég egyik kiállításigazgatójával beszélgettünk az IPAR NAPJAI szakkiállítás átszervezéséről, illetve az építési munkálatok folyamatáról.

Nagy nemzetközi vásárokat halasztottak el más időpontra a koronavírus terjedése miatt, az IPAR NAPJAI esetében is ez történt. Miért döntöttetek amellett, hogy az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítással egy időben rendezitek majd meg?

Ez volt a legkézenfekvőbb döntés. Őszintén bízunk benne, hogy őszre helyreáll a helyzet. Sokan csalódottak voltak, amiért elmaradt az IPAR NAPJAI tavasszal, de szerintem a két kiállítás együtt még kedvezőbb lehetőségeket biztosít a szereplőknek. Ugyanolyan színvonalú és minőségű kiállítást kapnak, mint amilyet eredetileg reméltek.

Az a célunk, hogy jó minőségű, színvonalas és hiteles kiállítást hozzunk létre. A két rendezvény között vannak átfedések, hiszen az automatizálásban, az elektronikában, az ipar 4.0-ban, a műanyagiparban, a logisztikában és még számos egyéb szegmensben érdekelt szereplők számára relevánsak. De a legfontosabb cél az, hogy a kiállítók és a látogatók szempontjából is sikeres legyen a rendezvény és a résztvevők elégedettek legyenek a szolgáltatással. A külföldi nagy rendezvényeket szintén őszre vagy a jövő évre halasztják. Optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy októberre normalizálódik a piac. Persze, ha egy rosszabb forgatókönyv valósul meg, arra is van kész tervünk, a szükséges lépéseket mindenképpen meg fogjuk tenni.

Sokan vélekednek úgy, hogy a két kiállításnak együtt sokkal nagyobb ereje van. A jövőben – az idein kívül – várható az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítások közös megrendezése?

A mostani rendkívüli helyzet párosította össze ezt a két rendezvényt, de van létjogosultsága a társításnak.  Elemezni fogjuk a tapasztalatokat, ugyanakkor úgy látjuk, hogy az autóipar – tekintettel a magyar nemzetgazdasági viszonyokra – nagyon erős szegmens, és a hozzá kapcsolódó beszállítói kör megérdemel egy önálló kiállítást.

Eddig milyen visszajelzések érkeztek a kiállítóktól? Hogyan fogadták a döntést?

Alapvetően pozitív hozzáállást tapasztalhatunk. Nyilvánvalóan akadnak olyan kiállítóink, akik az IPAR NAPJAI rendezvényünkön, tavasszal kívánták bemutatni az új terméküket, innovációjukat. Az ő szempontjukból nem szerencsés az októberi időpont, az AUTOMOTIVE HUNGARY látogatói köre pedig nem feltétlenül a célcsoportjuk, de hozzá kell tenni, hogy nem ez a jellemző. Törzspartnereink, akikkel már hosszú ideje együttműködünk, úgy vélekednek, hogy nagyon jó a kezdeményezésünk.

Az utóbbi években folyamatosan növekedett mind a két kiállítás látogatottsága, rekordokat döntöttek. Mik a várakozások ezzel kapcsolatban idén?

Ideális körülmények között közel 500 kiállítót el tudunk érni. Vegyük például a tavaly megrendezett IPAR NAPJAI – MACH-TECH-et, ahol nagyon magas részvételi arányt produkáltunk, kiállítói és látogatói szempontból is. Idén körülbelül 15.000 látogatóval számolunk, és megfelelő körülmények között ezt el fogjuk érni ősszel is. Természetesen azoknak a látogatóinknak már jeleztük a halasztást, illetve az összevonást, akik regisztráltak a kiállításra. Áprilistól pedig elkezdjük a két eseményt közösen kommunikálni. Úgy gondoljuk, egyedülálló lesz, nemcsak Magyarországon, hanem régiós viszonylatban is.

Szinte a teljes első félév nemzetközi és hazai ipari kiállítások nélkül zajlott. Mennyire lesznek „kiéhezettek” az érdeklődők?

A HUNGEXPO-n több nagyon fontos kiállítás már lezajlott, gondolok itt a FeHoVa és az AGROmashEXPO rendezvényekre – ezekre az első negyedévben került sor. Amíg nem éreztük a külső hatásokat, addig kifejezetten sikeres eseményeknek adhattunk otthont.

Ha azt feltételezzük, hogy tavasz végén vagy nyár elején látjuk már a fényt az alagút végén, és elkezd a gazdaság normálisan működni, akkor úgy gondolom, hogy őszre meglehetősen telített lesz a rendezvénypiac. Az emberek találkozni, beszélgetni akarnak, végre személyesen szerezni új információkat, megismerni új technológiákat.

A vásárlói bizalomnak, a találkozás bizalmának – hogy elmegyünk rendezvényekre, kiállítunk, találkozunk emberekkel – újra kell épülnie. Ez túlmutat a kiállításszervezési kereteken és kérdéseken, ehhez az kell, hogy őszre normalizálódjon a helyzet. Ezután bármilyen üzleti eseményen kiugró eredményekre lehet számítani. Mindenki alig várja, hogy kimozduljon – nemcsak formális keretek közt, hanem akár moziba, színházba, étterembe vagy baráti társaságba. Az üzleti életben is ugyanerre számítunk.

Más vizekre evezve, megkezdődött a HUNGEXPO átépítése. Milyen módosulások várhatók a kiállítóterekben? Például elérhetők lesznek-e új szolgáltatások, reklámfelületek stb.?

Az összességében, mintegy 55 milliárd forintos beruházás keretében felépül egy 2000 személyes plenáris ülésteremmel, számos szekcióteremmel, és egy 2500 négyzetméteres, saját kiállítási csarnokkal is rendelkező kongresszusi központot. Építünk két új kiállítási csarnokot, felújítjuk és korszerű hűtés, fűtés technikával látjuk el valamennyi meglévőt, (mármint, amelyeket nem bontunk el). Új fogadóépületet is építünk, amely egyszerre több rendezvényre érkező vendégeket tud kiszolgálni, valamint helyet ad majd a Hungexpo irodáinak is. A korszerű rendezvényközpont számos új – főként digitális – reklámfelülettel lesz felszerelve.

Milyen célkitűzéseitek vannak a fejlesztéssel kapcsolatban?

Európa egyik legkorszerűbb, professzionális rendezvényközpontját hozzuk létre, amely tág teret ad a saját szervezésű kiállítások növekedésének, és a hozzánk érkező nagy nemzetközi rendezvények színvonalas kiszolgálásának.

Mikor fejeződnek be a munkálatok, mikor vehetik át a terepet a kiállítók és látogatók?

2021 nyarán a Hungexpo lesz a helyszíne a Vadászati Világkiállításnak, ekkorra tehát a teljes infrastruktúra átadásra kerül. De már idén ősszel fogadjuk az Eucharisztikus Világkongresszust, a már elkészült vagy felújított pavilonokban. Fontos elmondanom, hogy a beruházás a mostani nehéz időszakban is gördülékenyen halad, semmilyen csúszás nem keletkezett, így minden kiállításunkat, rendezvényünket le tudjuk bonyolítani a megszokott színvonalon.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet