Van már drón, ami fából készült

Képünk illusztráció

Egy tipikus hobbidrón elektronikus alkatrészek szénszálas vagy műanyag vázra való szerelésével készül. De mivel ezek a repülőgépek egyre népszerűbbek, érdemes megjegyezni, hogy a drónok sokféle formáját ismerjük – írja cikkében a Popular Science.

Kiváló példa egy nemrég megosztott drón a Twitteren. A gallyakból álló testtel rendelkező eszköz, amely egy minimalista keret köré épített rotorokból, vezetékekből és vezérlőegységből áll. A hozzá tartozó felirat arabul így szól: „Jemeni qat”, avagy szárakból készít repülőgépet. A drón néhány másodpercig repül.

Ez a drón azt demonstrálja, hogy az ilyen eszközök valójában rendkívül egyszerű konstrukciók. „Azt hiszem, ennek az eszköznek az a legnagyobb előnye, hogy a legfontosabb anyagok rendelkezésre állnak – akkumulátor, vevőegység, több kis motor, propellerek és vezetékek –, s ezáltal könnyedén összeszerelhető” – mondja Samuel Bendett, a Center for Naval Analysis elemzője.

- Hirdetés -

Minimalista munka

„Nyilvánvalóan szükséges némi tapasztalat az ilyen kvadkopterek építéséhez, hogy a szerkezet megfelelően stabilizálható legyen, de sok tapasztalat és tudás szabadon elérhető az interneten erről” – mondja Samuel Bendett. „A videó lényege, hogy a kvadkopter váza bármilyen szabadon elérhető termékből összeállítható. A többi alkatrész pedig viszonylag könnyen beszerezhető vagy akár megépíthető, esetleg 3D nyomtatással előállítható.”

Pótalkatrészek

A modern drónpiac a komplett, csomagolható termékekre épül. Ezeket számos vállalat gyártja, bár a kínai DJI már régóta az iparág vezetője az alacsony költségű és tömeggyártásra alkalmas drónok terén.

A kereskedelmi tér ilyen nagy szereplőjeként a DJI termékei végül katonai felhasználásra kerülnek, ami miatt a vállalat betiltotta az eladásokat Ukrajnában és Oroszországban is. A kész drónok a legegyszerűbb és leggyorsabb alternatívát jelentik, hogy felderíthetővé váljon az adott terep.

És ahogy a Jemenben készült botdrón is demonstrálja, a teljes konstrukciót néhány alkatrészből is el lehet készíteni.

Az ISIS szervezete néhány évig Szíria és Irak területén tevékenykedett, s képesek voltak saját drónokat építeni. Ezekhez a nagyrészt merev szárnyú (vagy minirepülőgép-szerű) eszközökhöz rétegelt lemezt és hungarocellt használtak a test megalkotásához. A vezérlőrendszerek elektronikai cikkeket árusító boltokból származtak.

Repülő élelmiszer

Ami a videón látott botdrónban feltűnő, az a minimalista kialakítás. Egy másik alternatíva, amelyet egy nemrégiben tartott robotikai konferencián mutattak be: a drón szárnyait maga a rakomány alkotja, amely a szállítás után elfogyasztható. Ebben az esetben a drón szárnyai rizspogácsából készültek.

„A kutatók ennek a részben ehető drónnak a szárnyát tömörített puffasztott rizsből (rizspogácsából) tervezték, mivel az élelmiszer hasonló az expandált polipropilén (EPP) habhoz. Az EPP-habot gyakran használják drónok szárnyának anyagaként, mert erős és könnyű; a puffasztott rizs tulajdonságai pedig hasonlók” – írja Evan Ackerman az IEEE Spectrumban.

Némethi Botond, Okosipar.hu