Várakozáson felül teljesített az amerikai feldolgozóipar márciusban

Az előzetes értéket meghaladó, hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt az amerikai feldolgozóipari teljesítmény márciusban a S&P Global gazdaságkutató intézet BMI-felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.

Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet márciusi amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes 58,5 pontos értékét a végleges kalkulációban kissé feljebb 58,8 pontra módosították. Februárban 57,3 ponton állt az érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedésére utal, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét számszerűsíti.

- Hirdetés -

A felmérés adatai alapján a termelőipari tevékenység hat hónapja a legnagyobb mértékben bővült, a termelés és az új megrendelések gyorsabb növekedése mellett, mind a belföldi, mind a külföldi kereslet részéről. Bár a megrendelések teljesítésének a hátraléka tovább bővült, a vállalatok a nagyobb kapacitáskihasználtságnak köszönhetően a teljesítési idő rövidüléséről számoltak be. Emellett a beszállítói teljesítési idők is 2021 januárja óta a legkisebb mértékben romlottak. Ennek ellenére a költségek tovább emelkedtek, mivel a ráfordítási árak inflációja markánsan gyorsult.

Chris Williamson, az S&P Global vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva elmondta: “Az amerikai feldolgozóipar növekedése márciusban gyorsult, mivel az erős kereslet és a javuló kilátások ellensúlyozták a növekvő költségnyomás és az orosz-ukrán háború ellenszélét.”

“A rendelésállomány növekedése felgyorsult, mivel a vevők a hazai és a globális gazdaság újraindulására számítanak, miközben a világjárvány okozta zavarok tovább halványulnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “bár a vállalatok továbbra is széles körű termelési korlátozásokról számoltak be az ellátási lánc szűk keresztmetszetei miatt, az ilyen panaszok előfordulása most már alacsonyabb, mint 2021 januárja óta bármikor. A munkahelyek betöltésének a növekedése is javult, mivel kevesebb vállalat számolt be munkaerőhiányról.”

“Különösen biztató, hogy az ukrajnai események okozta új bizonytalanságok, szankciók és geopolitikai kockázatok ellenére márciusban tovább javult az üzleti bizalom az előttünk álló évvel kapcsolatban, és a termelők körében 2020 vége óta a legoptimistább hangulat uralkodott el” – mondta.

MTI / Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet