Végtelen papír és ceruza jár az új noteszhez

Tapintásra papír, úgy működik, mint a papír, csak éppen nem papír, ráadásul eltéphetetlen, zuhogó esőben vagy akár az űrben is írhatunk rá – újra, meg újra, meg újra… Újjászületni látszik a klasszikus jegyzetfüzet, és ehhez csak egy 3D animátornak (Nikolay Lozinskiy) és egy kreatív tervezőnek (Evgenija Medvedeva) kellett összefognia az O0 designnal.

A Yanko Design beszámolója szerint olyan elnyűhetetlen papírt alkottak, ami új életre kelti a klasszikus noteszek iránt érzett nosztalgiát. Ezek a termékek az okostelefonok, a tabletek és a számítógépek korában persze kevésbé hétköznapiak, mint 10-20 évvel ezelőtt, azért messze nem tűntek el az életünkből, sőt, a speciális ceruzával együtt árult nuka megjelenésével  reneszánszukat élik.

Bár az igazi papír könnyen hozzáférhető és lebomló vagy újrahasznosítható, aligha nevezhetnénk hatékonynak a belőle származó hulladék kezelését, miközben a gyártásához fa is kell. Nagyon sok fa, amit a 21. században egyre kevésbé engedhetünk meg magunknak. De most jött egy hatásos alternatíva, a polipropilén alapú papír, ami legfeljebb csak a nevében papír, viszont a műfaj első osztályú minőségét reprodukálja. A borításnak köszönhetően elpusztíthatatlan: víz-, kávé- és szakadásálló, sőt, a promóciós videó szerint ha a kutyánk össze is csócsálja, és elmosódik a jegyzetünk, egy okostelefon-alkalmazás és kamera segítségével a kisimított lap tartalma digitálisan helyreállítható, majd a készülék bármely alkalmazásához hozzáadható.

- Hirdetés -

Az írás vagy rajzolás teljesen grafit- és tintamentes módon történik, a füzet oldalára mágnessel tapadó végtelen ceruza segítségével. Végtelen, mert sosem kopik el, sosem fogy ki, soha nem kell kihegyezni, miközben csodásan szolid és ergonomikus fémrúd, aminek csúcsa érintésre oxidálja a nuka papír felszínét, amire így írni, rajzolni lehet. A végeredmény olyan, mintha igazi íróeszközt használtunk volna, mégis elég egy, a termékhez járó törlőfolyadékkal átitatott kendő, és máris patyolattisztára törölhetők az oldalak, ráadásul akkor is, ha nem a nuka eszközével, hanem hagyományos tollal vagy ceruzával írtunk rájuk.

Ahhoz képest, amilyen remek – és amennyibe a hagyományos noteszek kerülnek – nem is drága: a fentebb írt eszközök egy csomagban 59 dollárért (kb. 22 ezer forint) kaphatók, de mindet külön-külön is meg lehet rendelni.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet