- Hirdetés -

- Hirdetés -

Versenyképes szerszámozással kell felkészítenie műhelyét űrrepülési alkatrészek megmunkálására

A Big Daishowa szögfeje és maró szerszámtartói segítségével a Baker Manufacturing képes megfelelni a Blue Origin által támaszott kihívásoknak: szűkös fordulóidők és titkosított fémek.

A Baker Manufacturing-nek agilisnak, precíznek és felkészültnek kell lennie az ismeretlen vegyi összetételű anyagok kezelésére, a Blue Origin beszállítójaként űrrepülési alkatrészek gyártása mindezt megkívánja. A tulajdonos, Tony Baker a műhelye sikerét részben a szerszámozásnak köszönheti. “Ránk mindig is jellemző volt az agilitás, ezért szerszámok széles választéka áll rendelkezésünkre,” mondja. “A szerszámok beszerzéséhez szükséges hat hetet kivárni általában tovább tart, mint az egész munkát elvégezni.”

Sikeres fogás

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A műhelyének agilitásának egyik kulcsa Baker szerint a Big Daishowa-tól származó univerzális szögfej. Néhány összetett, konkáv szögű alkatrészt nem lehet egyenes vonalú előtolással kifúrni a műhely legnagyobb, háromtengelyes marógépén. A műhely öttengelyes marógépének szögfeje jó hozzáférést biztosít zsebek kimunkálásához.

“Leginkább marásra és 2 collos menetek marására használjuk, aztán mire észbe kaptunk, már minden művelethez ezt használtuk,” mesélte Baker. A szögfejek léteznek fix- és állítható kivitelben is, széles szögtartományban. A keskeny szárú, gömb(„nyalóka”)fejű változat segítségével vektorosan megadott furatokat és képesek kimunkálni, a nagy hézagot kihasználva képes szimultán X, Y és Z-irányok mentén mozogni a nagyméretű gépággyal rendelkező, függőleges főorsójú marógéppel, amikor nem lehetséges a szerszámmal egyenesen, egy tengely mentén megmunkálni.

Baker szerint a szögfej olyan alkatrészek megmunkálásakor is hasznos, amikor a munkadarab mérete jóval nagyobb a szerszámgép löketeinél. Ezeket a munkadarabokat általában nem lehet megdönteni, hogy hozzáférjenek bizonyos szögben vagy a véglapjaikhoz, azonban a szögfejekkel el lehet érni mindezeket is.

Maró szerszámtartók az ismeretlen vegyi összetételű anyagokhoz

A szögfejeknek köszönhetően tudott a Baker Manufacturing versenyképes maradni, hogy elérje a megkívánt színvonalat, de Baker egy másik tényezőt is figyelembe vesz a szigorú tűrések tartásában és a nehezen megmunkálható anyagok használatában.

“A Blue Origin Inconel ötvözeteket, titánt, alumíninumot, és olyan anyagokat is küld nekünk, amiket még fel sem találtak,” mondja Baker. “Mintavétel után is csak annyit tudunk meg róla, hogy például magas a nikkeltartalma.”

“Ránk mindig is jellemző volt az agilitás, ezért szerszámok széles választéka áll rendelkezésünkre,” mondja Baker. “A szerszámok beszerzéséhez szükséges hat hetet kivárni általában tovább tart, mint az egész munkát elvégezni.”

A leginkább szokatlan anyagok közé tartoznak a 3D-nyomtatással készült fémek — hasonlóan az kovácsdarabokhoz — , amelyek nagyon szívósak, a megfelelő csillogási fok elérése érdekében precízen be kell simítani a felületüket. A nehezen forgácsolható fémek nagy forgácsolósebességgel történő megmunkálásakor hamar élsisak keletkezik a szerszámon. További nehézséget okoz, hogy a Baker Manufacturing 0.75” (19 mm) átmérőjű, 4.125” (105 mm) hosszú, kilencélű marókat használ, amely több száz dollár értékűek. A forgácsolóélek hossza és száma egyaránt hozzájárul a nagyobb súrlódáshoz és a centrifugális erő növekedéséhez.

“Munkadarabonként akár egy maró is elhasználódhat, ha nem a megfelelő paraméterekkel forgácsolunk,” magyarázza Baker. “Ez egyszerűen túl sokba kerül. Arról nem is beszélve, hogy rossz lecke tönkretenni egy 500 $ értékű marót és egy 10,000 $ munkadarabot. Úgy döntöttünk, hogy jobban kiegyensúlyozott és rezgéscsillapítású megoldást keresünk.”

Baker és csapata a Big Daishowa BCV50-Mega-családjába tartozó maró szerszámtartói mellett döntött, Big-Plus kettős érintkezéssel. Ezen szerszámtartók anyája meghúzásakor a szerszámtartó furata beszűkül, miközben a szerszámot egytengelyűen és mereven tartja. A vállalat szerint ezek a szerszámtartók nagyobb szorítóerőt fejtenek ki a patrontokmányoknál és kisebb a radiális ütésük az egyoldalas szorítású (pl. Weldon-száras) szerszámtartóknál.

“Gördülékeny gyártás éjjel-nappal” – mondja Baker, és véleménye szerint a maró szerszámtartóknak köszönheti, hogy kilencélű marókat használhat a vállalat. “Ráadásul a rezgéscsillapításnak köszönhetően egyetlen szerszámmal 20 munkadarabot is megmunkálhatunk, a korábbi egyetlenhez képest. 400-600 $ darabárral számolva ez lenyűgöző költségmegtakarítást jelent.”

Okosipar.hu / mmsonline.com

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet