- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vezeték nélkül töltődő robotok mennek a Holdra

Dollármilliókból oldják meg, hogy a holdi éjszakák alatt is működhessenek a NASA robotjai

Az Astrobotic, a Bosch és a Washingtoni Egyetem a WiBotic-kal közösen dolgozik a Holdon is működő vezeték nélküli töltőrendszer megépítésén, jelentette be utóbbi vállalat vezetője az eeNews Europe-nak adott interjújában. Az 5,8 millió dolláros projekt vezetője és fővállalkozója a NASA „Fordulópont” nevű programjában résztvevő Astrobotic, míg maga a terv várhatóan a WiBotic technológiájára épül.

„Nagyon izgalmas időszak kezdődik a WiBotic életében. Már vannak olyan robotok, amelyek a mi megoldásainkkal töltődnek fel a levegőben vagy a víz alatt, de most már olyanok is lesznek, amelyek a világűrben is képesek erre”, mondta Ben Waters, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: nagyon lelkesíti őket, hogy a NASA komoly erőforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy együttműködjön modern technológiákon dolgozó cégekkel és startupokkal.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az amerikai űrhajózási hivatal komoly elvárásokat támaszt a program iránt: azt szeretnék elérni, hogy a gépeik működőképesek maradjanak az akár mínusz százfokos és két hétig tartó holdi éjszakák alatt. Nemcsak az alacsony hőmérséklettel és a sötétséggel kell megküzdeni, hanem az égitest felszínét borító regolittal is: a földinél jóval finomabb szemcséjű holdpor könnyen bejuthat az elektronikába, majd – lévén meglehetősen jó vezető – zárlatot okozhat, és tönkreteheti a berendezéseket. Ezeknek a hibalehetőségeknek a kiküszöbölésére lenne tökéletes az űrben is használható wireless technológia.

A frissen létrejött konzorcium legelső megoldandó feladata az lesz, hogy vezeték nélkül tölthetővé tegyék az Astrobotic CubeRover nevű holdkompját, amely a 4G alapállomást is működtető leszállóegységhez jár majd vissza energiáért. Ehhez a WiBotic a már létező technológiáit teszi alkalmassá arra, hogy kibírják a holdi körülményeket (pl. a rendkívül magas sugárzást), a Bosch mesterséges intelligencián alapuló navigációt és szenzorokat tervez, míg a Washingtoni Egyetem kutatásaiból szakvéleményeket várnak a regolit okozta problémák kiküszöbölésére.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet