VIDEÓ: Százméteres világcsúcsot futott a robotstrucc!

Hivatalosan is az Oregon Állami Egyetemen épített Cassie a világ leggyorsabb kétlábú robotja, de Usain Bolttól azért még messze van. Kérdés persze, hogy meddig!

Cassie nem az a bemelegítős fajta: neki egyszeri nekirugaszkodással is megy a valamivel több, mint 4 m/s-os sebesség, viszont ezzel még mindig közel háromszor lassabb a világ leggyorsabb emberénél (a populáció irodai széken tespedő részét persze jó eséllyel lehagyná). Az Agility Robotics csatornáján közzétett videón jól kivehető, hogy a felépítését tényleg a strucc ihlette: úgy néz ki, mint a futómadár – félbevágva.

- Hirdetés -

Az IEEE Spectrum azt írja, a 24,73 másodperces sprintidő csak a kétlábú robotok körében világcsúcs, de semmi sem akadályozza a tudósokat abban, hogy idővel felgyorsítsák a mozgását, és egyszer Usain Bolt rekordját (9,58 másodperc) vagy az igazi strucc tempóját (kb. 5 másodperc) is befogja.

A kutatásban résztvevő Agility Robotics munkatársa, Jonathan Hurst arra hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a tempó a lényeg, hanem az, hogy tudomásuk szerint Cassie az első kétlábú robot, ami megtanult futni. „Hiszem, hogy a miénkhez hasonló megközelítések komoly szerepet játszanak majd a jövő robotikájában.”

Hozzáfűzte: a tanult irányelvek robotvezérlésben történő alkalmazása nagyon új terület, de már ez a százméteres futás is jobb teljesítmény, mint amit más korábbi módszerekkel értek el, szóval „innentől felgyorsul a fejlődés”.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet