VIDEÓ: tanárok, bankárok, mérnökök támadják drónokkal az oroszokat

Fegyvert fogtak az ukrán civilek is, csak némelyikük esetében a „fegyverek” olyan kereskedelmi forgalomban kapható drónok, amelyeket csapatmunkában alakítanak át és tesznek alkalmassá arra, hogy akár öt kilogramm robbanóanyagot vigyenek magukkal tízkilométeres távolságra.

Végre videó is készült az ukrán drónpartizánokról, akik olcsó, lassú, jelentéktelennek hitt UAV-kből készítenek halálos fegyvert. És igen, teljesen hagyományos civil foglalkozású harcosokról van szó, akik tanulmányaik vagy hobbijuk során felszedett tapasztalataikat állítják a honvédelem szolgálatába. A furcsa, kormányzattól független hadosztálynak (Aerorozvidka) azért van hatalmas szerepe, mert speciális, ezért nyilván drága katonai eszközök helyett boltokban, webáruházakban hozzáférhető drónokkal dolgoznak, ugyanis rájöttek, hogy hogyan kell átalakítani őket, ha bombázni szeretnének velük.

Bár a csapattagok személyazonosságát féltve őrzik (az alábbi videón is kitakarják az arcukat), egy szóvivő kiállt a nyilvánosság elé, és videóinterjúban mesélte el: a legtöbbjük számára a drón nem volt más csak hobbi – egészen addig, amíg le nem rohanta őket a keleti szomszéd. Ekkor a bankárokból, kereskedőkből, fotósokból, tanárokból és más civil foglalkozású tagokból sosem látott harcmodorral küzdő egység verbuválódott.

- Hirdetés -

„Az orosz hadsereg hatalmas, és naponta több ezer bombát szórnak a fejünkre. De a mi drónjaink nem hibáznak” – jelentette ki a VICE-nak nyilatkozó Yaroslav Honchar parancsnok. Hozzáfűzte: speciális egységük „az őrület megállítására” jött létre már a háború korai szakaszában, amikor Ukrajna megértette, hogy a hírekben sokat emlegetett 40 kilométeres orosz katonai konvoj Kijevet akarja elzárni az odesszai autópályától. Ekkor Malin városából támadták meg a 70 kilométerre (!) lévő Makarivnál tartó ellenséget. Ha emlékszel: tele voltak vele a híradók, hogy civil támadások zilálták szét a konvojt. Nos, ma már tudjuk, hogy többek között az Aerorozvidka állt a háttérben: 5-10 járműből álló csoportokra szabdalták fel az orosz haderőt, majd a kisebb egységeket további támadásokkal igyekeztek harcképtelenné tenni.

„Észrevettük, hogy az egyik csapat egy farmra menekíti a felszereléseket. Megfigyeltük őket, adtunk nekik egy hetet, hogy még több felszerelést gyűjtsenek össze, aztán drónokkal lebombáztuk őket” – meséli hidegvérrel Honchar.

Az egység hadműveletei az önkéntesek technológiai tudására alapoznak, mivel alsóközép-kategóriás drónokból kell olyan tűpontos támadást végrehajtó eszközöket készíteniük, amelyek nagy távolságból is megfelelő vizuális visszacsatolást adnak, és akár öt kilogramm robbanóanyagot képesek magukkal vinni. Egyébként nem kamikaze repülésekről van szó: az UAV-ket úgy alakítják át, hogy a rájuk csatolt bombát a megfelelő pillanatban kioldhassák a célpont felett – ezután a drón hazatérhet a következő adag robbanószerért.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet