Videójátékkal fejleszt intelligens autót a Porsche

A jövő intelligens autóinak tesztvezetései virtuális környezetben zajlanak, és olyan sokat bizonyított videójáték-motorokat használnak hozzájuk, mint az Unreal.

A játékszoftverek segítségével fotórealisztikus képeket hoznak létre, és szimulálják azokat a hatásokat, amelyek a valóságban érik a járműveket. A Porsche mérnökei ezeknek az adottságoknak köszönhetően képesek virtuális környezetben fejleszteni az autókat és azok magasan automatizált vezetőasszisztens-rendszereit. A tervezés és fejlesztés folyamata így sokkal rövidebb és olcsóbb, hiszen nem kell például fizikailag legyártani, majd tesztpályára küldeni a különböző prototípusokat, arról nem is beszélve, hogy a valóságban órákig tartó tesztvezetések a virtuális térben akár néhány másodperc alatt teljesíthetőek.

A többek között a Fortnite-ot is működtető Unreal szoftverével teljesen valósághű utak készülnek: pontosan úgy néznek ki, mint amilyeneken a valóságban haladunk. Ez különleges lehetőséget teremt a vezetőasszisztens szoftverek fejlesztésére, hiszen az algoritmusok létrehozása nagyon sok gyakorlati munkát igényel, és nem minden helyzetet lehet modellezni fizikai tesztvezetéssel. Ehhez képest a játékszoftverrel bármennyi alkalommal meg lehet ismételni és a legapróbb részletekig ki lehet elemezni az egyes forgalmi szituációkat, amelyeket ráadásul a valóság alapján készült környezetekben idéznek elő.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az egyik virtuális tesztpálya a rendkívül forgalmas A8 autópálya Stuttgarti repülőtér melletti szakaszáról készült:

Forrás: Porsche

„A kollégáink minden kijáratát és jelzését ismerik ennek az útnak, annak ellenére, hogy még sosem jártak ott”, mondta mosolyogva Ionut Tripon, a Porsche Engineering romániai részlegén dolgozó mérnök. A szakember vázolta: az Unreal szoftverek megjelenésével teljesen új típusú dolgozók tűntek fel az autógyártásban – a gamerek, akik a munkában nemcsak kiélhetik a videójátékok iránti szenvedélyüket, hanem sajátos szemléletükkel formálják is az iparág jövőjét.

A játékszoftverek később autókonfigurátor készítését is lehetővé teszik, így a potenciális vevő már akkor „körbejárhatja” és kipróbálhatja az ízlése szerint kialakított autót, amikor az még el sem készült. A fokozott vásárlói élményt a Porsche-kereskedésekben lehet majd átélni, fotórealisztikus, háromdimenziós szimulációval, VR-szemüvegben.

Gábor János, Okosipar.hu
Forrás: Automotive World, Porsche

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet