Videón, ahogy sebességrekordot döntöttek egy XLR drónnal

Ryan Lademann egy átalakított XLR V3-as drónnal érte el az új Guinness Rekordot, Arizona egyik sivatagos terepén. A kvadrokopter akkora sebességre képes, hogy a néptelen helyszín ellenére külön engedélyt kellett kérni a rekordkísérlethez. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) normál esetben 160 km/h-ra korlátozza a pilóta nélküli repülőgépek (UAS) sebességét, ám a tilalom alól lehet alkalmi felmentést kérni, ha a drón üzemeltetője bizonyítani tudja, hogy a tervezett repülés biztonságosan végrehajtható. Lademann-nak mindenképpen szüksége volt az FAA jóváhagyására, hiszen a módosított XLR V3-asa az engedélyezett sebesség többszörösére képes – írja a Gizmodo.

Az amerikai rekorder egyedi tervezésű drónnal vágott neki a kísérletnek: az elektronikát és az elektromos motorokat függőleges elrendezésben rejtette aerodinamikus kúpok alá. Ezután addig faragott a gép tömegén, amíg az mindössze 490 grammot, vagyis nagyjából fele annyit nyomott, mint az első, utcai sportautókat is helyben hagyó DLR Demon. Ez 2017-ben állított fel világrekordot 261,6 km/h-s repülési sebességgel, de azóta többen túlszárnyalták: Lademann január közepén tartott kísérlete előtt már 358,4 km/h volt a csúcs.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A drónpilóta annak ellenére is pillekönnyű szerkezetet varázsolt az XLR V3-ból, hogy kizárólag kereskedelmi forgalomban hozzáférhető akkumulátorokat, villanymotorokat, rotorokat és fedélzeti kamerát használt – „mindössze” 400 dollár értékben. A mérnöki bravúron túl semmi rendkívülit nem tartalmazó UAS 382,14 km/h-s sebességet ért el. Ezt az eredményt egy adott távon oda-vissza megtett futam két legmagasabb sebességéből átlagolták ki a rekord bejegyzéséhez, hiszen a Guinness megfigyelője ki akarta zárni, hogy egy jókor jött légáramlat vagy a gravitáció segítsen csúcsot dönteni. A döbbenetes sebességet így kizárólag a kvadrokopter saját képességeivel sikerült elérni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -