Világhírű szabadalmat és nemzetközi energetikai vállalatot vásárolt meg az MVM

Az MVM Csoport 100 százalékos tulajdonába került a német energetikai cég, az Enexio csoport magyarországi vállalata, a magyar cég két kínai leánya, valamint egy világhírű magyar szabadalom is.

Az eddig német tulajdonban lévő Enexio Hungary Zrt., valamint a magyarországi cég két kínai leányvállalatának akvizíciója révén világszinten is meghatározó vállalatokkal bővül az MVM Csoport portfóliója. A magyar energetikai holding ezáltal a regionális terjeszkedés mellett a kínai energetikai piacon is aktív szereplővé válik. A többek között ipari szárazhűtési technológia kivitelezésével foglalkozó vállalatok mellett a tranzakció magában foglalja a világhírű, Heller­–Forgó-féle hűtőberendezések szabadalmi jogának akvizícióját is. Az ötvenes években kifejlesztett technológia a hőerőművek vízszegény környezetben történő hűtésének problémáját oldotta meg. Az Enexio Hungary a jelenlegi formában folytatja működését a jövőben.

„A saját piacán nemzetközi szinten is vezető technológiai kivitelező cég megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent az MVM stratégiai céljainak megvalósításában. A tulajdonosváltás eredményeként az MVM a nemzetközi erőműfejlesztési piacon is vezető szerepet tölthet be. Az Enexio nemzetközi értékesítési kompetenciájának és kapcsolatrendszerének köszönhetően tovább bővülhetnek az MVM Csoport külföldi üzleti lehetőségei” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

- Hirdetés -

Az elmúlt évtizedben jelentős tudással és nemzetközi tapasztalatokkal gyarapodott az Enexio Hungary, amely az MVM Csoport részeként, annak biztos szakmai és tulajdonosi hátterével folytathatja kiemelkedően eredményes működését a jövőben.

Az Enexio Hungary Zrt. 2018-ban 3,5 millió, 2019-ben 1,5 millió euró adózott eredménnyel zárt, forgalma pedig 5,9 millió, illetve 18 millió euró volt ezekben az években, jelentős részben külföldi értékesítésből.

MVM Csoport