Villa Petra – egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

A „Kőbe zárt zene” video sorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.

A sorozat következő része arra keresi a választ, mi tesz egy házat igazi otthonná. A kérdésre számtalan jó válasz adható, de a portugáliai Algarve-ban a Villa Petra gyönyörű új családi kúriaépülete egy igazi különlegesség.

Festői vidék, nyaralóházak sora, ahol csupán egy-egy hétig tartózkodnak a kikapcsolódni vágyók. A Villa Petra felújítása nyomán viszont ennek épp az ellenkezője valósult meg: egy állandó lakhatást kínáló épület. Az építész nagyfokú alkotói szabadságot kapott a megbízótól, mindössze annyi megkötéssel, hogy ne változzon az épület alapterülete, és legyen benne egy olyan belső tér, ahol a házigazda az együttesével zenélhet. Ettől eltekintve az építésznek nem volt megkötve a keze.

Erre a szinte szűz vászonra Marlene Uldschmidt vitte fel a színeket. Az általa vezetett építész stúdió korábbi portugáliai munkái – köztük a Casa Vale de Margem bejárható tetőjével, vagy a sziklaormon épült „szerelmesek fészke”, a Casa dos Mores – akár meg is szabhatták volna az irányt,

Marlene azonban jól tudta, hogy nincs két egyforma projekt. Így lett a Villa Petra egy teljesen egyedi épület, melynek formai kialakítása a sajátos helyi igényekhez, a rendelkezésre álló térhez, alapterülethez, valamint a fény- és szélviszonyokhoz igazodott.

A telek felszíni viszonyait kihasználva az épületet két tömb alkotja: egy alacsonyabb és egy magasba szökő. A terület többi részén természetes környezetet alakítottak ki, miután feltörték és eltávolították azt a közel 3000 m2-t borító betonburkolatot, amely többek között járdaként szolgált.

A poliéder koncepció jegyében létrehozott kertek sora a Mediterráneumtól a trópusokig különböző égövek növényzetét idézi. A felhasznált anyagokat a villa tájolására és környezetére tekintettel válogatták össze. A fehér márványpadló az időtlen minőség védjegye, és mint ilyen, a minimalista esztétika elengedhetetlen eleme. A fehér falakkal és a tetőablakokkal együtt tökéletesen kihasználja a különböző irányokból betörő természetes fényt.

A részletek finoman visszafogottak. A 6 és fél méteres márványlapos konyhaszigetet fehér bútorlapok borítják. Az ajtók tökéletesen belesimulnak a panelfalba. Ez az érintetlen tisztaság kiemeli a fából készült beépített elemeket, különösen a már-már művészi alkotásnak nevezhető csigalépcsőt, mely az organikus életet és a mozgást szimbolizálja. Viszont a világnak ezen a részén az élet gyakran a házon kívül zajlik. A teraszok, a fotelekkel és bárral felszerelt pavilon, a kültéri konyha, a római márvánnyal borított úszómedence és a teniszpálya egytől-egyig a család három generációjának pihenését és szórakozását szolgálják.

A telek és ház egészét ABB technológiák működtetik. A csúcskategóriás intelligens ABB i-bus® KNX épületmegoldásba szervesen beépülő beltéri videóállomásokkal felszerelt ABB-Welcome beléptetőrendszer a világítást, a hőmérsékletet és a redőnyök működését is szabályozza. Az automatikus időjárás-figyelés, az ABB jelenlét-, víz- és füstérzékelői, valamint az ABB KNX behatolásjelző riasztórendszere teszik teljessé az ingatlan felszereltségét. Kényelem, biztonság és energiahatékonyság: ezek voltak a tervezés folyamatát elsősorban meghatározó szempontok.

Marlene szerint az építészet egyfajta párbeszéd. Egy ház sohasem születhet meg pusztán a tervező fejében. Tekintettel kell lennie a legfontosabb befolyásoló tényezőkre, azaz az éghajlati viszonyokra, a hely adottságaira, a természeti környezetre, a fényviszonyokra, a praktikumra, és a racionalitás mellett az emóciókra is. Ezek a hatások mind megjelennek a Villa Petra szakavatott kezek által kidolgozott végső képében: ez varázsolja a kúriát valóságos otthonná.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

ABB

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#