Villamos, de sín nélkül

Ilyen a tömegközlekedés jövője

Sokan vagyunk úgy, hogy minden nap több kilométert ingázunk, ezzel rengeteg időt és pénzt áldozva az utazásra. Joe Ciresinek, Pennsylvania állam képviselőjének az a célja, hogy csökkentse az úton lévő járművek számát. Munkatársaival a tömegközlekedési lehetőségeket vizsgálták, s ekkor találkoztak a pályamentes villamosok ötletével, amelyet Peter Newman, az ausztráliai Perthben található Curtin Egyetem Fenntarthatóságért Intézet kutatója álmodott meg – írja a Scientificamerican.com.

Newman szerint a tömegközlekedés elengedhetetlen utazási forma az emisszió csökkentése érdekében. A vonatok jelentős infrastrukturális kiadásokat igényelnek, a buszok pedig nem örvendenek nagy népszerűségnek a kátyús utak miatt. Az új technológia viszont lehetővé teszi, hogy busz jellegű járművek haladjanak az utakon, amelyek a vonatos utazás élményét biztosítják, de sínek nélkül. Newman bemutat egy Kínában már futó közlekedési eszközt: ez egy önvezető elektromos busz optikai érzékelőkkel – amelyek lehetővé teszik, hogy az útra festett fehér vonalat kövesse a jármű, és hidraulikus felfüggesztési rendszerrel – amit a vasutakon használnak; így rázkódásmentessé válik az utazás.

„Kínában az keltette fel a figyelmemet, hogy az utazás minősége teljesen más, mint amit korábban megszoktam; mintha egy modern kisvasúton utaznék, amely sínekhez kötött” – magyarázza Newman. „Arra törekszem, hogy ezeket a futurisztikus villamosokat Ausztráliában, Perthben is használják. Remélhetőleg a következő évtizedben elterjed ez a közlekedési forma.”

- Hirdetés -

A sínek nélküli villamosok telepítéséhez nem kell drága vasúti rendszer, de bizonyos változtatásokat igényelnek az infrastruktúrában. Pennsylvania területén például az önálló villamosvágány létrehozása jelentősen megváltoztatná a jelenlegi elrendezést, ezért a sínek nélküli villamos sokkal inkább érvényesülni tudna a területen. A buszok nem népszerűek, viszont egy futurisztikus jármű egészen biztos, hogy nagyon népszerű lenne. Ciresi azt reméli, hogy hamarosan pályamentes villamosokat mutathat be az Egyesült Államokban. „Egy próbát szeretnénk tenni néhány mérföldre a várostól, hogy megtudjuk, megéri-e a befektetés. Amerikaiként szeretjük látni, megfogni, megérinteni a terméket, és azután formálni róla véleményt.”

Némethi Botond

Akár ez is tetszhet