Viselhető ultrahangos tapasz készült az agyi vérellátás mérésére

A megoldás folyamatos, nem invazív megfigyelést biztosít az agyi véráramlásról – jelentette be a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatócsoportja a Nature-ben megjelent tanulmányban. Az eszközük csupán egy puha és rugalmas tapasz, ami kényelmesen viselhető a halántékon, miközben háromdimenziós adatokat szolgáltat az agyi vérellátásról.

Az egyetem szerint a viselhető ultrahangtapasz jelentős ugrást jelent a jelenlegi klinikai gyakorlatban használt transzkraniális Doppler-ultrahanghoz képest, aminél szakképzett technikusnak kell a beteg fejéhez tartani az ultrahangszondát – vagyis a folyamat és a mérés pontossága erősen függ a kezelőtől, hosszú távon pedig biztosan nem praktikus. Az új, viselhető ultrahangtapasz ehhez képest kéz nélküli, következetes és kényelmes megoldás, amit a beteg a kórházi tartózkodása alatt végig viselhet. Ez különösen jól jöhet agyműtéten átesett pácienseknél is, akik intenzív megfigyelést igényelnek.

A nagyjából bélyegméretű tapasz szilikon elasztomerből készül, amelybe több réteg rugalmas elektronikát ágyaznak. Az egyik réteg apró piezoelektromos jelátalakítókból áll, amelyek elektromos ingerlés hatására ultrahanghullámokat bocsátanak ki, és az agyból visszavert ultrahanghullámokat fogadják. Egy másik kulcsfontosságú összetevője a rugó alakú huzalokból álló, rézhálós réteg, ami a viselő testéből és környezetéből származó interferencia minimalizálásával javítja a jel minőségét.

- Hirdetés -

Használat közben a tapasz kábeleken keresztül csatlakozik az áramforrásához és a számítógéphez. A 3D-s megfigyelés elérése érdekében a kutatók ultragyors ultrahangos képalkotást integráltak a rendszerbe, ami másodpercenként több ezer képet rögzít. Ez a nagy képkockasebesség azért indokolt, hogy robusztus adatokat lehessen gyűjteni a tapaszban lévő piezoelektromos jelátalakítókról, amelyek egyébként a koponya erős visszaverődése miatt alacsony jelintenzitással küzdenének.

A tapaszt 36 egészséges önkéntesen tesztelték, és azt figyelték, hogy képes-e mérni a véráramlás sebességét az agy fő artériáiban, miközben az alanyok véráramlást befolyásoló tevékenységeket (pl. kézfogás, levegő visszatartása, olvasás) végeznek. Megfigyelték, hogy az eszköz eredményei nagymértékben megegyeztek a hagyományos ultrahangszondával végzett mérésekkel. A kutatók a közeljövőben elkezdik alkalmazni a találmányukat az egyetemi kórházban, ahol először agyi véráramlást befolyásoló neurológiai betegségekben szenvedő betegekre helyezik fel. A tapasz forgalmazója egyébként a Softsonics startup cég lesz.

Gábor János, Okosipar.hu