Víz alatt is működnek, és kommunikálnak a drónok

A víz alatti, távoli vezérlésű járművek (ROV) használatának legfőbb korlátja a kábelek mennyisége volt. Mivel a rádióhullámok nem terjednek jól a víz alatt, ezért a ROV eszközöket hosszú vezetékkel kell ellátni, összekapcsolandó az irányító egységgel. Az összeköttetéshez általában egy nagyobb hajóra is szükség van – ami növeli a műveleti költséget. A svájci Hydromea startup egy működőképes alternatívával rukkolt elő, a fény által irányított drónnal – mutatja be az ötletet a Springwise.com.

A Hydromea ExRay drónját a világ első vezeték nélküli víz alatti járműveként aposztrofálják, a startup a Luma X kommunikációs rendszert használja. A 470 nanométeres kék LED-fény gyors pulzálásának segítségével továbbítja az információkat a vízen keresztül. A fényjelzéseket egy ROV-ra erősített optikai modem közvetíti, amelyet a felszínen ugyanilyen eszközzel fogadnak. Az adatátvitel sebessége 10 megabit/másodperc. Mindez elegendő ahhoz, hogy az ExRay fedélzeti kamerájából származó HD felvételeket gyakorlatilag késleltetés nélkül továbbítsák.

Rövid videó a kommunikációs modulról:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fejlesztés célja, hogy a zárt és veszélyes víz alatti területekre emberi személyzet nélkül juttassanak el eszközöket. A vezetékek eltávolítása lehetővé teszi a drón számára, hogy akadályok nélkül navigálhassa magát ezeken a területeken, ezzel megnövekszik a műveletek biztonsága, illetve csökken a ráfordított költség. Az innováció felhasználása rendkívül jelentős előnnyel kecsegtet például a ballaszttartályok ellenőrzése esetén.

Videó a ballaszttartály ellenőrzéséről:

„A rádióhullámok nem terjednek jól a vízben, ezért a nagy sávszélességű kommunikáció víz alatti megoldása, nagy mennyiségű adat továbbítása rendkívüli kihívást jelent. A méretarányok figyelembevételével előállított LUMA X az első olyan optikai eszköz, amely áthidalja ezt a kommunikációs akadályt” – fogalmazott Igor Martin, a Hydromea társalapítója és vezérigazgatója.

Míg a drónok esetében főleg a légi felhasználásukra koncentrálunk, addig jelentős fejlesztések zajlottak a víz alatti lehetőségek kiaknázására is. Az ExRay mellett a közelmúltban már láthattunk más autonóm drónokat, amelyek közül az egyik segítségével az óceánok mélyéről gyűjtötték össze a szemetet.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet