Vízminőséget ellenőrző, önellátó bioszenzort terveztek, ami ráadásul 3D nyomtatással készült

3D nyomtatással készült, önműködő mikrobiális üzemanyagcellás bioszenzort (MFC) fejlesztettek japán kutatók, akik azt állítják, hogy az érzékelő nemcsak forradalmi, hanem olcsó is. A Ritsumeikan Egyetem tudósai a tavak és folyók befolyó csatornáinak vízminőség-ellenőrzésére tervezték az eszközt.

Az MFC legnagyobb innovációja az, hogy a működéséhez szükséges villamos energiát az anódjába töltött talaj elektrogenikus baktériumainak anyagcseréjéből termeli meg. A csapat csatlakoztatott a lebegő bioszenzoregységhez egy LED-et is, ami képes hasznosítani az elektrogenikus baktériumok által termelt energiát, és vizuálisan jelezni a vizsgált vízminták szerves szennyeződésének szintjét. A LED villogni kezd, amikor a szennyeződések szintje enyhébb mértékben meghaladja a 60 mg/l-t, de fokozott ütemben villog, ha jelentősen meghaladja a küszöbértéket.

„Az MFC tokját 3D nyomtatóval, az elektródákat pedig olcsó szénalapú anyagokból gyártottuk. Mivel saját maga termeli az áramot, nincs szüksége külső áramforrásra, és olyan korai észlelőrendszerekben használható, amelyek az édesvizekbe beáramló szerves szennyvíz mennyiségét figyelik” – árulta el a ScienceDirect-ben közölt tanulmány vezető szerzője, Kozo Taguchi professzor.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu