Zajkioltó robotokkal lehalkítható a szomszéd asztal is egy étteremben

A valóság zaját a helyszínen kioltó, fejlett hangszóró olyasmi, amit sci-fikben se nagyon látni, de a Washingtoni Egyetem kutatói mégis képessé váltak rá, hogy megépítsék. Az out-of-the-box megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy zsúfolt teremben vagy kávézóban bizonyos zónák zajait egyszerűen „lenémítsák”.

Az Amerikai Fejlődő Tudományok Szövetségének oldala szerint az egyetem megoldása saját magukat önállóan beállító mikrofonokat használ arra, hogy különböző beszédzónákra ossza a teret. Ez az akusztikai technológia hasonló elven nyugszik, mint amit a zajkioltó fejhallgatókban találunk, csak éppen térben képesek ugyanarra a bravúrra. A hangosan beszélő személyek közelében elhelyezett apró robotmikrofonok ellentétes fázisú hanghullámokat (úgynevezett „antizajt”) bocsátanak ki, hogy semlegesítsék vagy kioltsák a zaj forrását.

Az új, még alakulóban lévő rendszer olyan robotok flottájából áll, amelyek különböző megközelítésekkel képesek autonóm navigációra (zajforrást keresnek), hangelemzésre és hangdifferenciálásra. Kiemelkedő funkciójuk a fejlett mélytanulási algoritmusok alkalmazása. Ezek a hangos területek felismerésére szolgálnak, lehetővé téve, hogy a robot megkülönböztesse a különböző hangokat és felismerje az egyes beszélőket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy asztalnál különösen hangos vagy zavaró beszélgetés zajlik, az ott elhelyezett (vagy odanavigáló) robot képes csökkenteni a diskurzus hangerejét, miközben más zónákban zajló párbeszédek zavartalanul folytatódhatnak.

- Hirdetés -

Ez a rendszer helyettesítheti például a központi mikrofont egy konferenciateremben tartott tárgyaláson, vagy nagyobb kontrollt biztosíthat a zajforrások felett hangstúdiókban, esetleg segíthet beszélgetőzónákra osztani a vendégteret egy étteremben vagy kávézóban.

Gábor János, Okosipar.hu