Zöld utat kaptak Svédországban a Scania önvezető kamionjai

Európában elsőként engedtek közforgalomba autonóm teherautókat, a svédországi E4-es autópályán, Södertälje és Jönköping között, írta meg az eeNews Europe. A négyes szintű önvezető járművek 291 km-es szakaszra szóló engedélyét a helyi közlekedési hatóság hitelesítette, így szabályosan róhatják a sztrádát, igaz, egyelőre csak emberi felügyelettel.

A Scania a TRATON csoportjának befektetéseként foglalkozik önvezető teherautókkal, és bár az USA-ban, illetve Kínában is zajlanak hasonló projektek, ők az elsők, akik rakománnyal feltöltött, kereskedelmi célú fuvarokat teljesíthetnek közforgalmú utakon.

A cég azt tervezi, hogy az év hátralévő részében egy, a mostaninál jóval hosszabb, 523 km-es szakaszon is üzembe helyezi az autonóm kamionokat, Helsingborg kikötővárostól a Stockholm alatti Södertäljéig. A program ezt követően más európai országokat, illetve kínai tartományokat céloz meg, közölte a projektért felelős vezető, Hans Nordin.

- Hirdetés -

A Scania teherautóit egyelőre csak úgy engedik közlekedni a fent írt pontok között, hogy állandó személyzet tartózkodik a vezetőfülkében. A sofőrrel utazik egy mérnök is, akinek az a feladata, hogy folyamatosan monitorozza és hitelesítse a szenzorok adatait.

Az eddigi tapasztalatok szerint ezek az önvezető járművek már öt éven belül elláthatnak hétköznapi szállítási feladatokat, elsősorban zárt régiókon belül vagy egyirányú vonalakon. Arra azonban még sokat kell várni, hogy a technológia elterjedjen városi környezetben, esetleg kétirányú országutakon, tette hozzá a projektvezető. A Scania egyébként az Egyesült Államokban és Kínában már több millió kilométeres tesztutakat teljesített TuSimple segítségével valósította meg a programot.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet