- Hirdetés -

- Hirdetés -

Zuhan a gyártásban dolgozók száma

A friss amerikai adatok nem feltétlenül húzhatók rá Európára, de érdemes figyelni rájuk: most is rengeteg ember hiányzik a gyárakból, pedig a betöltetlen munkahelyek száma csak ezután fog igazán elszabadulni.

Az USA-ban nemrég kiadott országos kutatás szerint a gyártóknak a minőségi munkaerő bevonzása és az emelkedő nyersanyagárak visszaszorítása okozza a legtöbb fejtörést. A 2021 második negyedévének végén zárt felmérés azt mutatja, hogy az ipari szereplők a komoly problémák ellenére is bíznak abban, hogy egyre nagyobb növekedést fognak produkálni. De: biztosan lesz hozzá elég ember?

A rövidtávú prognózis borús képet fest, mutatott rá a riportot készítő Gyártók Országos Szövetségének elnöke. Jay Timmons elhúzódó és tömeges munkaerőhiányra számít: a gyárakban jelenleg 851 ezer pozícióra nincs ember, és 2030-ig várhatóan további négymillió munkahelyet kell majd betölteni. Ennek az igénynek nem kedveznek a jelenlegi adóterhek sem: a kutatás alapján csak a magas járulékok miatt egymillió ember veszítette el a munkáját az elmúlt két évben.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A gyártók 90,1 százaléka egyébként optimistán tekint a jövőbe: 3,7 százalékkal több teljes munkaidős alkalmazottra, a termelés 5,9 százalékos bővülésére és 6,1 százalékkal magasabb éves bevételre számítanak.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: IMD)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet