- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ahol életre kel a holnap határa

Hátborzongató látni, ahogy a Tom Cruise időhurkos sci-fijében látott – ott éppen katonai – exoskeletonok a valóságban is megjelennek. A Salt Lake Cityben működő Sarcos számára hétköznapi, hogy egy 50 kilós nő a sajátjánál nagyobb tömegű autókerekeket pakol, vagy éppen kontrollerekkel valós időben vezérel egy ipari robotot. Nagyot fejlődtek az exoskeletonok, és ez nem is lehetne izgalmasabb! A The Robot Report segítségével íme néhány a legelképesztőbb újításokból!

A vállalat egy olyan ipari parkba költözött, amit az USA második Szilícium-völgyének szánhatnak: Salt Lake City egy régi telep felújításával több tucatnyi startupot tudott magához csábítani, és közülük csak egy – igaz, a legnagyobb – az exoskeletonokat fejlesztő Sarcos, ami azután robbant be a köztudatba, hogy márciusban mintegy százmillió dollárért felvásárolta az RE2 Roboticsot. Jó okuk volt rá, de erről majd alább…

A Sarcos egyik legmenőbb fejlesztése a Guardian XO, ami a világ első teljes testet befogadó, akkumulátorral működő ipari exoskeletonja. A képességeit egy hölgy demonstrálta a cég bemutatóján: a 75 kilogrammal is elboldoguló gépet „viselve” játékos könnyedséggel emelt meg és tett odébb egy hatalmas autókereket. A gép felhasználója lényegében csak megfogó egységeket cserél az egyes feladatok között, és a Guardian XO szó szerint minden terhet levesz a válláról:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Sarcos gépei vezeték nélkül, akkumulátorról működnek, igaz, a Guardian XT esetében nyugodtan köthetünk kompromisszumot, mert ez már az exoskeletonhoz képest is egy lépéssel előrébb jár: nincs szüksége a pilóta személyes jelenlétére sem, hiszen VR-szemüveget viselve, a speciális kontrollerek segítségével a világon bárhonnan vezérelhetjük. Ez a cég eddigi legsikeresebb modellje, hiszen egy az egyben kiveszi az emberi tényezőt a veszélyes környezetekből.

És ezen a ponton érdemes még egyszer visszatérni a nemrég kilóra megvett RE2-ra, hiszen a beolvadt vállalat egy vízalatti robotkarral, a Sapien Sea Class ROV-val vált ismertté. Ez és a Sarcos XT-je várhatóan nagyon közeli barátok lesznek, hiszen egymás technológiáinak felhasználásával tovább fejlődhetnek. Álljon itt a végén még egy videó arról, hogy hogyan boldogulnak a Sarcos technológiával a teljesen avatatlan kezek. Néhány demonstrációs eszközt ráadtak a The Robot Report újságírójára is. Lenyűgöző, mennyire sima ügy az egész:

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet