Bemutatták a perovszkit napelemek stabilizálásának lehetőségeit

A perovszkit oxidásvány alapú cellákról széles körben úgy vélik, hogy a napenergia következő evolúcióját jelentik, és kielégítik a tiszta energia iránti növekvő keresletet, de nem olyan stabilak, mint a hagyományos cellák. Legalábbis egyelőre. A Surrey Egyetem kutatói a Nature Reviews Chemistry című tudományos folyóiratban osztották meg, hogy a perovszkit napelemek nagyon ígéretesek, de még számos kulcsfontosságú kihívást kell leküzdeni velük kapcsolatban, mire kereskedelmi szempontból is életképes technológiává válnak.

A surrey-i kutatócsoport szerint a perovszkit fotoaktív fázisainak (az anyagnak a fényenergia elektromos energiává alakításáért felelős részeinek) stabilizálására a perovszkit napelemek élettartamának meghosszabbítása miatt lenne szükség, mert az anyag idővel törik vagy lebomlik. Azt elemezték, hogy az új technológiai fejlesztések hogyan használhatók fel az ásvány egyes fázisainak megerősítésére.

„A perovszkit napelemek még nem olyan megbízhatóak, mint a hagyományos napelemek, pedig hatékonyabban alakítják a napfényt elektromos árammá” – magyarázta Dr. Xueping Liu, a Surrey Egyetem Fejlett Technológiai Intézetének munkatársa. „Ahhoz, hogy ezeket a cellákat megbízhatóbbá tegyük, fontos megérteni, miért instabilak, és meg kell találni a módját annak, hogy hogyan szabályozzuk a gyártásukat, amivel megakadályozhatjuk, hogy idővel tönkremenjenek. A kutatás éppen ezt célozza, a cellák stabilitásának jobb megértésével és a tervezésük javításával, ezáltal a perovszkit napelemeket nagyobb léptékben lehetne alkalmazni, ami hozzájárulna ahhoz, hogy mindenki számára több tiszta energiát biztosítsunk.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Dr. Wei Zhang, a Surrey Egyetem fő szerzője és a projekt vezetője hozzátette: „A fázisinstabilitás tudományos mechanizmusainak felülvizsgálata és a fénygyűjtő anyagból származó lehetőségek keresése potenciálisan elindíthatja a következő generációs perovszkit napelemek fejlődését.” A kutatás a Torontói Egyetemmel, a Stuttgarti Egyetemmel, valamint az Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézettel együttműködésben zajlik.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -