Élen az Nvidia: az AI miatt idén minden chipgyártót legyőzhet

Megjelentek a világ legnagyobb félvezető-gyártóinak idei becsült bevételei, és minden jel szerint trónfosztás következik be. Az Nvidia olyan, korábban leverhetetlen gyártókat előz, mint az Intel és a Samsung – állítja a Semiconductor Intelligence.

A mesterségesintelligencia-chipek világvezető gyártója várhatóan 52,9 milliárd dolláros bevétellel fogja zárni a 2023-as évet, míg a második helyre szoruló Intel 51,6, a lemaradni látszó Samsung pedig 45,4 milliárd dollárt kasszírozhat.

Forrás: Semiconductor Intelligence

- Hirdetés -

Az Intel az elmúlt húsz év nagy részében világelső félvezetőgyártó vállalat volt, mielőtt 2017-ben, 2018-ban és 2021-ben elvesztette volna a vezető helyet a Samsunggal szemben. A gyenge memóriaeladások 2020-ban és 2022-ben viszont már a Samsungot szorították vissza, aminek az lett az eredménye, hogy 2023-ban már „csak” a harmadik helyen áll.

Az Nvidia felemelkedése a mesterséges intelligencia képzésére alkalmas GPU-chipek iránti kereslet miatt a leglátványosabb azóta, hogy az Intel a magasba emelkedett, még régen, a mikroprocesszorok forradalmának köszönhetően. Az Nvidia 2023-as bevétele majdnem a kétszerese lesz a tavalyinak, ami – akárhonnan nézzük – óriási eredmény.

A legnagyobb félvezetőgyártó cégek viszonylag stabilan ugyanolyan részesedéssel osztoznak a piacon. Elég összehasonlítani a 2023-as top tízes listát az 1984-essel: a nevek változtak (némelyik fúzió miatt), de az arányok szinte ugyanazok.

Forrás: Semiconductor Intelligence

Gábor János, NEW technology