- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fontos a digitalizáció. De hogyan használhatjuk ki?

Az elmúlt években, sőt, évtizedekben a digitalizáció, az adatok kerültek fókuszba. Életünket áthatja az információk áradata – gondoljunk csak az okostelefonunkon elolvasott hírek mennyiségére. Számos feladatot végre tudunk hajtani egy időben, és mindezt a modern eszközeinknek köszönhetjük. A mindennapi felhasználáson kívül az ipari szereplők számára is hatalmas értékké váltak az adatok. Ám sokszor nem tudjuk, hogyan használjuk ezeket okosan, ám a ZEISS webinárjában közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Miért fontos a digitalizáció?

A ZEISS kisszámú mintán végzett (nem reprezentatív) felmérése szerint a megkérdezettek véleménye a következőképpen oszlott meg a digitalizáció előnyeiről:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

  • a papírhasználat csökkentése (81%)
  • a minőségi és termelési adatok megjelenítése valós időben (63%)
  • a gépek hatékonyabb használata (44%)
  • az osztályok közötti kommunikáció javítása (50%)
  • a megbízhatóság növelése a szállításban (25%).

Az ipari szereplők számára elengedhetetlen a digitalizáció, ugyanis ennek alapján növelhető a hatékonyság, csökkenthető a hibák száma és optimalizálható a termelés. Az időigényes papíralapú és excel-dokumentumok, az adattárolók közötti különbségek (ERP és CAQ) egységes digitális rendszerrel áthidalhatók.

A következő gazdasági fellendülésben azok a vállalatok vállalhatnak aktív szerepet, akik igazodtak a piac elvárásaihoz, és digitalizálták a folyamataikat.

ERP-rendszerek

A meglévő rendszerek egymás közötti kommunikációja sokszor nem problémamentes, ezért az adatok minősége romlik. Erre kínál megoldást a ZEISS Guardus Manufacturing Execution System (MES), egy olyan gyártási végrehajtó rendszer, amely biztosítja a nyomon követhetőséget, a folyamatmenedzsmentet – ahelyett, hogy a problémákat elszigetelten vizsgálná, átfogó megértéssel rendelkezik. A bejövő áru átvételétől a gyártási lépéseken, a minőségellenőrzésen, az összeszerelésen keresztül a minőségmenedzsment és gyártásmenedzsment teljességre törekvő megértésen alapul. A teljes MES-rendszer több elemből is állhat, amelyek egy nagy egészet képeznek.

Részletekből egység

A részletek képezik az egységet. Sokszor viszont kreatív változtatásokra van szükség. Például, ha a megmunkálógépen három lépést szeretnénk végrehajtani, akkor csupán az odaillő gombokat lássuk. A szoftverek esetében pedig manapság már alapvető elvárás, hogy átlátható és könnyen kezelhető legyen.

A ZEISS Guardus szoftver esetében mindig adott a lehetőség további részek adaptálására, emellett pedig szabványos számítógépes környezetben marad. A program alkalmazkodik a fejlesztési folyamatokhoz – mivel a követelmények, elvárások gyakran változnak. Lehetőség van a megoldás bővítésére, például a minőségmenedzsment mellé még egy megmunkálóközpont tervezésére és megvalósítására is alkalmazható. A moduláris elveknek köszönhetően a szoftver evolúciós képessége nem csupán vízió.

Hogyan épül fel a vállalatirányítás?

Az ipari vállalatoknál általában négy-öt szoftverréteg létezik. A láncolat legalján a gépek találhatók, majd a szenzorok, amelyek az adatokat létrehozzák – ezek a rendszerek még kevésbé átláthatók. Ezt követi a SCADA (felügyeleti szabályozás és adatgyűjtés) szintje. Erre épül a termelés, illetve a vállalat, az ERP- és a PLM-rendszerekkel.

A PiWeb különálló elemként illeszthető a SCADA-szinthez, de nem képezi részét a CAQ-nak (statisztikai folyamatvezérlés, a gyártásminőség dokumentációja). Segítségével a nyers adatokat valós időben tudjuk vizuálisan ábrázolni, interaktív jegyzőkönyvben jeleníthetők meg, és így már az adatok létrehozásának pillanatában reagálni tudunk. Számos előnye mellett fontos megemlíteni, hogy gyártófüggetlen és rugalmas, különböző adattípusokat támogat (például: DMO, DFQ, CSV, TXT, PCN stb.).

Okos szoftver, okos megoldás

A gyártás hatékonyságának növelése – nem titok – minden ipari vállalat célja. A kitűzött céljaink viszont akkor teljesülnek, ha az értéklánc minden lépését digitalizáljuk. De mit nyerünk ezzel?, tesszük fel sokszor a kérdést a befektetés előtt. A korábban elkülönített egységek hálózatba szervezésével növeljük a műveletek átláthatóságát, valamint csökkentjük a hibák előfordulását is.

A digitalizációval nemcsak a gyártást optimalizáljuk, hanem a papírmentes adminisztráció segítségével egy rendezett, jól átlátható és modern folyamatot érünk el. A ZEISS ebben áll az ipar szereplőinek rendelkezésére.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet