- Hirdetés -

- Hirdetés -

Füleket kapnak a katasztrófahelyszíneken kutató drónok

A pilóta nélküli légi járműveket (UAV) vagy drónokat ma is gyakran használják a túlélők felkutatására, például természeti katasztrófák helyszínén, mivel jó áttekintést nyújthatnak a mentőcsapatok számára nehezen megközelíthető területekről, és segíthetnek felkutatni a sérülteket – feltéve, ha látják őket. Itt jön a képbe a Fraunhofer FKIE Intézet kutatóinak egyik legfrissebb fejlesztése, amivel igyekeznek tökéletesíteni a katasztrófahelyszíneken kutató drónok képességeit.

A mérnökök azt a koncepciót követték, hogy a mikrofonrendszerrel felszerelt drónok pontosabban képesek bemérni a kamerák számára láthatatlan sérültek helyzetét, ha azok akusztikai jelzéseit is felhasználják a tájoláshoz, majd megosztják az adatokat az életmentőkkel. Ez a módszer jelentősen felgyorsítja a mentési folyamatot, és nagyobb esélyt ad az életben maradásra, például romok alatt rekedt embereknek.

Természeti katasztrófák esetén a túlélők felkutatása összetett munka, így a nappali és hőkamerákkal felszerelt drónok használata egyre elterjedtebb. Ezek az eszközök gyorsan átrepülnek az összeomlott infrastruktúra felett, viszont csupán a képalkotó érzékelőik nem elég hatékonyak, és olyan tényezők is zavarják őket, mint a füst, a köd vagy a sötétség. Ilyen esetekre gondolva egészítenék ki a Fraunhofer FKIE kutatói a drónok eszköztárát akusztikus érzékelőkkel.

- Hirdetés -

A kutatócsoport által kifejlesztett ún. LUCY (Listening system Using a Crow’s nest arraY) egy olyan MEMS-mikrofonokból álló tömböt jelent, ami drónra szerelve képes meghatározni, hogy milyen irányból érkeznek bizonyos zajok, például segélykiáltások, tapsolás vagy kopogás. Az apró, robusztus MEMS-mikrofonok legnagyobb előnye, hogy aprók és olcsók, hisz eredetileg olyan alkalmazásokba szánták őket, mint az okostelefonok. A rendszer különlegessége, hogy a mikrofonok speciális geometriai elrendezésben a drón aljára rögzítve gyakorlatilag minden irányból érkező hangokat tudnak érzékelni.

A LUCY az emberi fülhöz hasonlóan működik: a hanginformációkat befogadja, és továbbítja az agyba, ami elemzi azokat. A tömbrendszer esetében a fület mikrofonok, az agyat pedig egy jelfeldolgozó egység helyettesíti. A LUCY rendszer jelenleg 48 mikrofonnal rendelkezik, így a hangforrás iránya a Fraunhofer FKIE szerint kiváló pontossággal meghatározható.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet