Mikroreaktort épít a holdbázisra a Rolls-Royce

Az Egyesült Királyság Űrügynöksége finanszírozza a projektet, aminek köszönhetően folyamatos emberi  jelenlétet lehetne biztosítani a Holdon. Ennek elengedhetetlen kelléke egy kimeríthetetlen energiaforrás, hiszen létfenntartó rendszereket és tudományos kísérletek számára laboratóriumot, esetleg ipari tevékenységet is működtetni kell az égitesten, ha az emberiség komolyan gondolja a Naprendszer kutatását és nyersanyagainak felhasználását.

Az angol űrügynökség 2,9 millió font (1,3 milliárd forint) normatívát áldoz a tervre, aminek célja egy brit moduláris holdi atomreaktor prototípusának elkészítése – írja a The Engineer. George Freeman, a Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elárulta: az űrkutatás egy egyetemes laboratórium olyan átalakító technológiák számára, amelyekre a Földön van szükségünk, az anyagoktól a robotikán és a táplálkozáson át a tiszta energiaforrásokig.

„Miközben arra készülünk, hogy több mint 50 év után először visszatérnek emberek a Holdra, a Rolls-Royce-szal közösen olyan izgalmas kutatásokat támogatunk, mint ez a holdi moduláris reaktor, ami a holdi bázis új energiaforrásainak úttörője lesz” – lelkendezett a politikus.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Más energiarendszerekhez képest viszonylag kicsi és könnyű nukleáris mikroreaktort készítenek, azzal az igénnyel, hogy a mérete ellenére folyamatos energiaellátást biztosítson az űrben, attól függetlenül, hogy hol üzemel és milyen egyéb források állnak rendelkezésre. Magyarán: a jövő holdbázisának energiaellátását, amitől a létfenntartó rendszerek is függenek, nem bízzák csupán napelemekre.

A finanszírozás lehetővé teszi a Rolls-Royce számára, hogy a mikroreaktor három kulcsfontosságú jellemzőjére összpontosítson: a hőtermeléshez használt üzemanyagra, a hőátadás módszerére és a hő elektromos árammá alakításának technológiájára. A Rolls-Royce közölte: tervei szerint 2029-re elkészül a Holdra küldhető reaktor.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Abi Clayton, a Rolls-Royce jövőbeli programokért felelős igazgatója szerint „ez a technológia hatalmas előnyökkel jár mind az űrben, mind a Földön, hiszen képes lesz támogatni a kereskedelmi és védelmi felhasználási területeket, miközben megoldást kínál az ipar szén-dioxid-mentesítésére azzal, hogy tiszta, biztonságos és megbízható energiát biztosít”.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -