Szimulálni már tudják a fúziós erőművet

A majdani létesítmények komponenseit kísérleti körülmények között kezdik tesztelni egy újonnan nyílt üzemben, az angliai Dél-Yorkshire megyében. A rotherhami Advanced Manufacturing Parkot az Egyesült Királyság Atomenergiai Hatósága (UKAEA) szemelte ki a nemes feladatra, hogy egy több mint 2300 négyzetméteres, 60 szakképzett munkatársat foglalkoztató laboratóriumban adjon otthont a szimulációknak. A hivatal azt reméli a beruházástól, hogy az ott zajló gyakorlati kutatások előreviszik a mai atomerőműveknél hatékonyabbnak és fenntarthatóbbnak ígérkező fúziós energia ügyét.

Bár világszerte egyre több projekt indul az atomerőműveknél is több energiával kecsegtető fúziós energia fejlesztéséért, a technológia még nem tart ott, hogy belátható időn belül áramot termeljünk vele. Pedig nagyon szép lenne, ugyanis egy ilyen reaktor az évtizedek óta működő fissziós társaihoz képest jóval tisztább és biztonságosabb energiaforrássá válhatna: a működésével nem keletkezne évezredekig sugárzó hulladék, miközben kizárja a leolvadás legkisebb esélyét is.

A yorkshire-i létesítmény kutatói fúziós reakcióra képes anyagok, illetve az ezeket körülvevő technológiák fejlesztését tűzték ki célul, felhasználva a CHIMERA tesztgyűrűt, az egyetlen napjainkban létező eszközt, amely képes a majdani reaktor belsejéhez hasonló körülményeket (extrém magas hő, mágneses mező és vákuum) teremteni. Mindezt persze úgy teszi, hogy semmilyen nukleáris reakció nem lép fel – húzta alá az UKAEA Fúziótechnológiai és Üzleti Csoportjának műveleti vezetője. Damon Johnstone hozzátette: a kutatóközpont kézzelfogható előrelépést jelent a komponensek tesztelése terén – nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a világ más tájain zajló fúziós kutatások számára is.

- Hirdetés -

A program persze jelentősen növelheti Anglia energiakapacitását, és arra ösztönzi a helyi ipart, hogy kezdje el végül hatósági engedélyezésre alkalmas, olyan eszközök tervezését, amelyek üzleti célú fúziós erőművek részeivé válhatnak. Az új létesítmény a nemzeti Nuclear Sector Deal stratégiai támogatását élvezi, de Sheffield város növekedési alapjából szintén kapott egy kétmillió fontos (kb. 844 millió forint) normatívát.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: The Engineer)