200 nyelv lefordítása valós időben

A Meta legfrissebb mesterséges intelligenciája 200 nyelvet is képes lefordítani valós időben. Jelenleg több mint 7000 nyelvet beszélnek a Földön, a Facebook utódja pedig úgy látszik, hogy mindet meg akarja érteni. A vállalat hat hónappal ezelőtt indította el nagyszabású No Language Left Behind (NLLB) projektjét, amelynek keretében a mesterséges intelligenciát arra képzik ki, hogy zökkenőmentesen fordítson le számos nyelvet. A közelmúltban a vállalat bejelentette első nagy sikerét, amelyet NLLB-200-nak neveztek el. Ez egy olyan mesterségesintelligencia-modell, amely 200 nyelven tud beszélni, köztük számos, Ázsiában és Afrikában kevésbé elterjedt formában, mint például a lao és a kamba – írja cikkében az Engadget.

A vállalat bejelentése szerint az NLLB-200 55 afrikai nyelvet tud lefordítani kiváló minőségű eredményekkel. A Meta rendkívül büszke arra, hogy a modell teljesítménye a FLORES-101 benchmarkon átlagosan 44 százalékkal, egyes afrikai és indiai dialektusok esetében pedig akár 70 százalékkal is felülmúlta a meglévő, legkorszerűbb fejlesztések teljesítményét.

Két adott nyelv közötti fordítás – különösen akkor, ha egyik sem angol – kihívást jelenthet a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei számára, mivel a fordítórendszerek nagy része legfőképpen az internetről származó írott adatokra támaszkodik.

- Hirdetés -

A legtöbb más, nyilvánosan támogatott mesterségesintelligencia-programhoz hasonlóan a Meta is úgy döntött, hogy nyílt forráskódúvá teszi az NLLB-200-at, valamint 200000 dolláros támogatást nyújt nonprofit szervezeteknek, hogy alkalmazásokat fejlesszenek ki a technológia használatával, olyan applikációkat, mint például a Facebook News Feed vagy az Instagram. „Képzeld el, hogy meglátogatod a kedvenc Facebook-csoportodat, belebotlasz egy igbo vagy luganda nyelven íródott posztba, amelyet egy gombnyomással megérthetsz a saját nyelveden” – feltételezi posztjában a Meta. Az új modell működéséről a Meta demóoldalán található ízelítő.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet