- Hirdetés -

- Hirdetés -

2030-ra kilencven százalékkal csökkenthető egyes európai nagyvárosok kibocsátása

A Clean Cities („tiszta városok”) jelentése szerint az illetékes politikai döntéshozók már tisztában vannak azzal, hogy milyen cselekvési terv szükséges a közlekedési kibocsátások csökkentéséhez. Egy friss modellezés kimutatta, hogy ha a városvezetők sikerrel abszolválják a leghatékonyabb szén-dioxid-mentesítési lépéseket, akkor a települési közlekedésből származó kibocsátás a 2030-as évekre több mint 90 százalékkal mérséklődik egyes európai városokban – írta az Intelligent Transport.

Az első ilyen jellegű tanulmány Európa öt különböző városát (Madridot, Manchestert, Milánót, Brüsszelt és Varsót modellezte. Ezek tanulsága, hogy a politikai döntéshozók tisztában vannak a szakpolitikával, amelynek lekövetése a közlekedésből származó kibocsátások csökkentéséhez vezet. A teendők közé tartozik a városi logisztikai flották környezetbarátabbá tétele, a kerékpáros infrastruktúra bővítése, az alacsony vagy zéró kibocsátású zónák bevezetése, a tömegközlekedési hálózat zöldítése és a forgalomcsökkentő intézkedések bevezetése.

A Zéró (e)misszió című tanulmány négy különböző forgatókönyvet modellez: az aktív és a kollektív közlekedés előtérbe helyezését; a villamosítást; az előbbi kettő integrációját; valamint egy ambiciózus forgatókönyvet, amely a városokat a zéró kibocsátású mobilitás közelébe emeli. Ez utóbbi elérése érdekében a városvezetők leghatározottabb fellépése szükséges a zéró kibocsátású zónák kialakítása, a járműpark elektromosra váltása és a városi logisztikai szolgáltatások átalakítása terén.

„Ez a maga nemében úttörő elemzés rámutat arra, hogy anélkül is képesek vagyunk élhető, egészséges és éghajlatbarát városokat létrehozni, hogy a kerék feltalálásához fogható innovációval rukkolnánk elő. Léteznek olyan megoldások, amelyek a városvezetők aktív közreműködésével radikálisan csökkenthetik a légszennyezést, mérsékelhetik az üzemanyagszámlákat és több teret szabadítanak fel a közösségek számára. Ez egy igazi meg-tudjuk-csinálni-pillanat a városok számára”, nyilatkozta Barbara Stoll, a Clean Cities mozgalom vezetője, kiemelve, hogy a szemlézett tanulmány minden alternatívája nettó megtakarítást is eredményez, bármelyik kivitelezését célozzák meg a szóban forgó városok.

Vörös István, NEW technology

Akár ez is tetszhet