- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tenger alatti internet kábeleket is megviselte a koronavírus

Még a tenger alatti internetkábeleket is megterhelte a koronavírus járvány – pontosabban a miatta megnövekedett internetforgalom és sávszélesség-igény.

Manapság kevés olyan dolog van, ami annyira stabilnak tűnik, mint a globális internetes hálózat. Azt pedig főleg nem gondolnánk, hogy egy biológiai szervezeteket támadó vírus az interneten is pusztítást végezhet. Mivel az üzleti világ többé-kevésbé távoli elérési üzemmódba állította magát, az utóbbi hónapokban nagyon megnőtt a sávszélesség iránti igény.

A kommunikáció szerepe manapság normál helyzetben is kritikus fontosságú, a járvány idején pedig egész iparágak sodródtak a szakadék szélére, köztük többen azért, mert nem vagy csak nagyon nehezen tudták digitális formában végezni a munkájukat a dolgozók.

A tenger alatti hálózatok a globális kommunikáció alapvető infrastruktúráját biztosítják, az internet több mint 90%-a ezeken a kábeleken keresztül válik elérhetővé (nem pedig a föld feletti vezetékek vagy a műholdak által, amire a legtöbben gondolnánk).

Az egyik nagy kihívás a kábelek karbantartása volt

Miközben a logisztikai láncok világszerte akadoztak, a határokat pedig lezárták, a hajóknak továbbra is végezniük kellett a munkájukat. A járványhelyzet alatt ráadásul több stratégiai fontosságú kábel is meghibásodott. További kihívást jelentett, hogy a szolgáltatóknak rövid idő alatt kellett új vonalakat üzembe helyezniük, a sávszélesség növelése és a diverzifikáció érdekében.

A világ a krízisnek köszönhetően megtanulta, hogy az összeköttetés rendkívül fontos az államok és az ipari szereplők életében is. A kórházi szolgáltatásoknak, a vállalatoknak, az állami rendszereknek azonnali, stabil kommunikációra van szükségük, melynek alapját a tenger alatti optikaikábel-infrastruktúra adja. Úgy tűnik, az igény a járvány végeztével sem szűnik meg, így a kábelek lefektetését és karbantartását végző cégek kilátásai igen kedvezőek. Mivel azonban a bizonytalanság a szolgáltatói és a felhasználói oldalon is feszültséget kelt, hosszú távú partnerségi viszonyok kiépítésére is szükség van a sikeres együttműködéshez.

Hegyi Heni, Okosipar.hu / totaltele.com

Akár ez is tetszhet