Bemutatjuk a MTA szegedi egyetemhez kötődő új tagjait és kiváló műhelyeit

Karikó Katalin, Kovács Zoltán, M. Tóthné Farsang Andrea, Németh T. Enikő akadémikusként erősíti a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Összesen 110 jelölt közül választotta meg legújabb tagjait a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlése. Kihirdették: az SZTE 9 intézete nyerte el az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítést.

A Szegedi Tudományegyetem Hírportálja már beszámolt arról, hogy az MTA 195. közgyűlésén a közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése a tudós testület új – rendes, levelező, külső és tiszteleti – tagjait. 2022. május 3-án kiderült: a Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA.

Az Akadémia közgyűlésén bemutatták az új tagokat, akiknek tudományos életrajzát közzétette az mta.hu. E körbe került a Szegedi Tudományegyetem polgárai közül, az MTA tiszteleti tagjaként, Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, a BioNTech RNA Pharmaceuticals (Mainz, Németország) alelnöke, a  philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának (University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine) oktatója (adjunct professor). Szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

- Hirdetés -

Az Akadémia levelező tagjai közül az MTA rendes tagja lett Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár, akinek fő érdeklődési területe a társadalomföldrajz.

Az Akadémia levelező tagjai közé került: a magyar nyelv pragmatikájával és az elméleti nyelvészettel foglalkozó Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; valamint M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára, aki a természetföldrajzra fókuszál.

95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek – kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként – az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozott – tette közzé a listát 2022. május 3-án az Akadémia. A rangos elismerést elnyerte a Szegedi Tudományegyetem 9 kutatói műhelye.

MTA Kiváló Kutatóhely a Szegedi Tudományegyetemről a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar három intézete, azaz: az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet, továbbá a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, valamint az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet.

E körbe került az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar; valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet.

Kiváló műhelynek minősül a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar 4 intézete, azaz: az SZTE TTIK Biológia Intézet, továbbá a Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint az Informatikai Intézet, illetve a Kémiai Intézet.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálásakor előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Szegedi Tudományegyetem

Akár ez is tetszhet