Együttműködés az energiahatékonyság érdekében

Az ABB hivatalos globális technológia partnerként csatlakozott a motorsportra és a gépjárműiparra szakosodott Sauber Engineering AG-hez, a Sauber csoport tagvállalatához.  A partneri együttműködés célja, hogy a két fél kiaknázza az e-mobilitásban és a karbonsemleges fejlesztési projektekben rejlő lehetőségeket.   

Az ABB az együttműködés keretében csúcstechnológia szintű elektromosjármű-töltőállomást telepít a Sauber svájci, Hinwilben lévő központjában, és a legmodernebb villámtöltési technológiát biztosítja a vállalat egyre növekvő számú, elektromos hajtású járművet használó munkatársai számára. A töltőállomás energiaellátását a Sauber központjának parkolójának tetejére épült napelempark biztosítja majd. Ez a naperőmű jelenleg az egyik legnagyobb ilyen létesítmény Svájcban.

A Sauber csoport komoly múltra visszatekintő szakmai kapcsolatokat ápol az ABB-vel. E kiváló kapcsolatoknak köszönhetően az ABB frekvenciaváltói vezérlik a ventilátorok fordulatszámát a Sauber Aerodynamik legmagasabb technológiai színvonalú szélcsatornájában, amelyet a Sauber Motorsport Formula-1-es versenyautóinak a fejlesztésében is használnak. A Sauber csoport modern gyártóüzemében további műszaki együttműködést terveznek, amelynek keretében az ABB számos technológiáját kívánják alkalmazni.

- Hirdetés -

A két fél az új partneri együttműködés révén a saját fenntarthatósági céljainak elérését kívánja elősegíteni.  Az ABB a zéró kibocsátást célzó „Mission to Zero” kezdeményezésére összpontosít, míg a Sauber csoport arra törekszik, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, és tevékenysége minden területén növelje az energiahatékonyságot.

Robert Itschner, az ABB Switzerland ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Ez a partnerség Svájc minkét ikonikus vállalata számára kiváló lehetőség arra, hogy a károsanyagkibocsátás-mentes jövő megteremtése érdekében tovább szélesítsék együttműködésüket, és megosszák világszínvonalú technológiáikat.”

Frédéric Vasseur, a Sauber Engineering AG vezérigazgatója: „Az ABB-vel történő partneri együttműködés a Sauber Engineering szándéknyilatkozatának tekinthető. Büszkék vagyunk az innováció és fenntarthatóság melletti elköteleződésünkre, és arra is, hogy az ABB-vel közösen végzett, a technológiára és az emberi találékonyság alkalmazására alapozott munkánk jól tükrözi majd e kétirányú elköteleződésünket.”

Christoph Hansen, a Technology & Innovation of Sauber Engineering igazgatója: „A Sauber Engineering az autóipari fejlesztések mellett számos más területen is az innováció és a fejlesztés élvonalába tartozik. A technológiai piac meghatározó szerepelőjének számító ABB-vel folytatandó együttműködésnek köszönhetően mindkét partner képes lesz továbbfejleszteni a saját képességeit. Az elektromosjármű-töltőállomás megépítése csupán az együttműködésünk első lépcsője, és nagyon remélem, hogy a közös munkánk a jövőben számos új területre is kiterjed majd.”

Az ABB Energetika divíziójának „Mission to Zero” stratégiája útmutatóul szolgál az ipar, a lakóépületek és a nagyvárosok fenntartható jövőjének megteremtéséhez.  Az ABB a környezettudatos projektjeiben, így például a németországi Luedenscheidben épített zéró kibocsátású és energetikailag önellátó gyárában is, olyan technológiákat épít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy zöldebb és károsanyagkibocsátás-mentes jövőt lehessen megteremteni mindannyiunk számára. Az ABB globális bevételének már közel 60%-a olyan technológiákból származik, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás kiváltó okainak megszüntetéséhez.

A Sauber vállalatcsoport:  

A Sauber cégcsoport három tagvállalatból áll: a Sauber Motorsport AG a Formula-1TM csapatot menedzseli, a Sauber Engineering AG a prototípusfejlesztésre és az additív gyártásra (azaz az ipari 3D nyomtatásra) fókuszál, míg a Sauber Aerodynamik AG a teljes méretarányú járművek és méretarányos makettek tesztelését végzi a gyár modern szélcsatornájában, és forradalmi innovációkat fejleszt az aerodinamika terültén.  A tagvállalatok szoros együttműködése biztosítja, hogy a svájci Hinwilben lévő központban dolgozó 520 munkatárs kiemelkedő tapasztalatát hatékonyan tudják alkalmazni a csoport belső és külső projektjeiben egyaránt. 1970-es alapítása óta az autóversenyzés a Sauber központi tevékenységének, „szívügyének” számít.

Az innovatív svájci vállalat tevékenysége már több mint 45 éve mérvadó a különböző versenysorozatokban, így a Formula-1TM-ben, a DTM-ben és a WEC-ben futó versenyautók tervezése, fejlesztése és gyártása terén. Az 1993-as Formula-1TM versenysorozaton történő bemutatkozását követően a Sauber Motorsport AG olyan csapatot hozott létre, amelyet a sportág kisszámú, hagyományos, magántulajdonú csapatai között tartanak számon. A Formula-1 versenysorozatban történő 25 évnyi részvételt követően a cég 2018-ban hosszú távú partnerségre lépett a verseny névadó szponzorával, az Alfa Romeóval, így a 2020-as bajnokságban a Sauber csapata már az Alfa Romeo Racing ORLEN néven indul.

Az ABB a közelmúltban kizárólagos partneri együttműködésről szóló, az e-mobilitás támogatását célzó szerződést kötött a Porsche autógyártóval.  A többszintű megállapodás részeként a Formula–E Santiago nagydíján az ABB lett a TAG Heuer Porsche Formula-E csapat kizárólagos partnere.  A Porsche csapata ez évben debütál az ABB FIA Formula-E bajnokságban, míg az ABB már három éve névadó partnerként támogatja a világ első, teljesen elektromos hajtású gyári versenyautók részvételével bonyolított versenysorozatát.

ABB