Elon Musk AI-ja Apple koncepcióautót tervezett – ilyen lett!

Nem is lehetne képzavarosabb, pedig tényleg így történt: a Tesla tulajdonosa által alapított OpenAI DALL-E 2 mesterségesintelligencia-projektben született dizájn valóban egy Apple Car koncepció, amihez John Mauriello tervező-oktató-YouTubernek csak néhány szót kellett begépelnie. A többit az AI-ra bízta.

A Yanko Design úgy tudja, hogy a szakember csupán néhány ismert Apple termék figyelembevételét kérte a géptől, valamint utasításba adta, hogy a karosszéria kidolgozásához két adott anyagot használhat. Egyetlen mondatban fogalmazta meg: „minimalista sportautó, a MacBook és a Magic Mouse alapján, alumíniumból és üvegből”. Ez lett belőle:

- Hirdetés -

Bár Mauriello nem írta le az „Apple” szót, az AI-nak hamar összeállt a kép: azon kívül, hogy felcsapott egy csomó vonatkozó képet és szöveges leírást, teljesen önállóan beemelte a dizájnba a cég korábbi tervezőjének, Jony Ive-nak a stílusát. Más hasonló, diffúziós motorral működő mesterséges intelligenciákkal ellentétben a DALL-E 2 nem egyszerűen összekeverte az elemeket, hogy aztán előálljon valami szép, de használhatatlan valamivel, hanem készített egy elvárt funkcióknak megfelelő dizájnt. A végeredmény olyan, mintha Jony Ive tette volna le az asztalra a jövő Aston Martinját.

A burkolatot egyetlen vonal sem töri meg, karcsú, hajlított vonalai műgonddal megmunkált alumíniumkarosszériát formáznak, de azért be-becsúszott néhány hiba: az AI látványterveinek némelyikén az első abroncsokat abszurd módon körbeöleli a burkolat, míg egy másikról lemaradt a szélvédő és az összes ablak.

Ettől függetlenül a dizájn nagyrészt egy futurisztikus, működőképes, vezethető sportautót hozott össze, ne feledjük: mindössze egy mondat, benne négy konkrét szó (MacBook, Magic Mouse, alumínium, üveg) alapján.

A DALL-E 2 egyelőre csak korlátozott létszámú felhasználónak elérhető, és bár van várólista, amelyen kérheted a felvételed a szerencsések közé, állítólag hónapokig tarthat a felvétel (ha felvesznek egyáltalán). Ettől függetlenül ígéretes projekt, az egyszer biztos!

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet