KEMPER elszívó berendezések fejlesztése a megfelelő munka- és környezetvédelemért

1977-es alapítása óta a KEMPER a munkavédelem és környezetvédelem számára elszívó berendezések fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kutatásra és fejlesztésre fordított jelentős befektetés az elszívó berendezések magas műszaki színvonalát és a folyamatos fejlődést biztosítja. Ezt a munkát eredményesen támasztja alá az egyetemekkel, kutatóintézetekkel és műszaki felügyeletekkel fennálló szoros együttműködés. A KEMPER-t ma már úgy ismerik mint a hegesztő munkahelyek következetes védelmével foglalkozó vezető vállalatot. A siker alapja az innovatív technika és a mindenre kiterjedő szerviz.

KEMPER csarnokszellőztető rendszerek: a pontszerű elszívás kiegészítésén túlmutató megoldás

Ha a hegesztésnél a pontszerű elszívás nem kivitelezhető, és az üzemcsarnokban tartózkodó, a munkában nem részt vevő személyeket is meg kell védeni a hegesztési füsttől, a csarnokszellőztetés jelentheti a megoldást. A holland Heerema Fabrication Group példája jól ábrázolja a fémfeldolgozó üzemek hatékony felszerelésének módját. A gyártó nemrégiben kezdte el alkalmazni a KEMPER CleanAirTower megoldását.

- Hirdetés -

A forráshoz minél közelebb történik a hegesztési füst elszívása, annál könnyebb az összes veszélyes részecskét eltávolítani az üzemcsarnok levegőjéből. A munkavédelem terén a fémfeldolgozó üzemekben mindig egyszerű a szabály: a pontszerű elszívást kell előnyben részesíteni. A vonatkozó törvény sem véletlenül rendelkezik úgy, hogy a veszélyes anyagokat közvetlenül a keletkezésük forrásánál kell elszívni. Csak így biztosítható ugyanis a hegesztés során létrejövő veszélyes porrészecskék hatékony leválasztása. A gyakorlatban azonban sokszor nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha több helyen kell kisebb hegesztéseket végezni, akkor a hegesztési hely állandó változása miatt nehezen kivitelezhető a pontszerű elszívás. Gyakran a nagyobb munkadarabok hegesztésénél is hasonló problémákkal szembesülnek az üzemeltetők. Előfordulhat az is, hogy a hegesztési helyek a munkadarabok jellege miatt nehezen hozzáférhetők a pontszerű elszívórendszer számára. És ha a hegesztéskor nem megfelelően pozicionálják az elszívót, a porrészecskék az üzemcsarnok levegőjébe kerülnek.

Csarnokszellőztetéssel a hatékonyabb munkavédelemért

A közvetlen füstelszívás hiányosságait kompenzálja a jól kialakított csarnokszellőztető rendszer. Ha pedig a pontszerű elszívás valamilyen okból egyáltalán nem valósítható meg, akkor nem csupán kiegészítésként szolgál. A csarnokszellőztetés emellett a hegesztési terület közelében tartózkodók számára is védelmet nyújt. Míg a hegesztési füst keletkezési helyén tartózkodó hegesztőmunkásokat automatikus szellőztetéssel és szűréssel rendelkező speciális hegesztőpajzs védi, a munkaterület környékén szabadon áramlanak a veszélyes részecskék. A légzésvédelmet nem viselő munkatársak így védelem nélkül maradnak a káros porral szemben. A fentieken túl még egy érv szól a csarnokszellőztetés mellett: ezzel a megoldással – a levegő folyamatos keringetésének köszönhetően – a fűtési költségek akár 70 százalékkal is csökkenthetők.

A vállalatok kétféle csarnokszellőztetés közül választhatnak: ezek a kevert szellőztetés, valamint a rétegszellőztetés (vagy kiszorításos szellőztetés). A levegő elszívása mindkét eljárásban 4–6 méteres magasságban történik. A kevert szellőztetésnél a rendszer négy méteres magasságban, fúvókákon vagy szellőzőrácsokon keresztül fújja ki a megtisztított levegőt, így átkeveri a teljes levegőmennyiséget. A rétegszellőztetés ezzel szemben a hegesztési füst hője következtében létrejövő felfelé szálló meleg légáramlatot erősíti úgy, hogy alulról vezeti be a levegőt. A szakmai szövetség éppen ezért ezt a megoldást ajánlja. A hegesztési munkahelyek területén az üzemcsarnokba kis áramlási sebességgel tiszta levegő jut be a padlóhoz közel elhelyezett kifúvókon keresztül. A felszálló levegő elősegíti a hegesztési füst természetes magasba áramlását. Így a kifúvók környezetében és ezáltal a dolgozók légzési zónájában javul a levegő minősége.

A Heerema Fabrication Group az új rendszerrel küzd a füstréteg kialakulása ellen

A múlt év közepétől az olaj- és gázipari berendezéseket gyártó holland Heerema Fabrication Group új csarnokszellőztetéssel védi dolgozóit a Rotterdamhoz közeli zwijndrechti üzemében. A nagy munkadarabok – például csővezetékek vagy olajplatform-alkatrészek – gyártási folyamataiban a munkavédelem ezidáig másodlagos szerepet kapott. A pontszerű elszívás megvalósításának már említett nehézségei miatt a dolgozók kizárólag személyi védőfelszereléssel védekeztek a káros anyagok ellen. Nem állt rendelkezésre hatékony elszívórendszer, a hegesztési füst akadálytalanul áramlott az üzemcsarnokban. Emiatt a helyiségben állandó füstréteg alakult ki kb. négy méteres magasságban.

A hatékony levegőtisztítási megoldás keresése során a vesztfáliai

Vredenben működő, elszívó- és szűrőrendszereket gyártó KEMPER GmbH több lehetőséget is bemutatott. A folyamatosan változó munkahelyek miatt a Heerema vállalat képviselői elvetették a központi csarnokszellőztetést. A hollandok végül az új CleanAirTower rendszer mellett döntöttek. A Heerema a 100 méter hosszú és 25 méter széles üzemcsarnokba négy új rendszert telepített.

Az ajánlott szellőztetési elven működő rendszer a gyakorlatban

„Amióta telepítettük a négy CleanAirTower egységet, sokat javult a levegő minősége“ – hangsúlyozza Bart Pluijmers, a Heerema Zwijndrecht eszköz- és létesítménymenedzsere. Az új KEMPER-rendszer az ajánlott rétegszellőztetési elven működik. Minden egyes torony akár tizenkét méteres körzetben, 360 fokban szállítja el a szennyezett levegőt négy méteres magasságba. Ha a levegő a rendszerbe kerül, a részecskék először az úgynevezett örvénylapokba ütköznek. Ezek forgásba hozzák a levegőt, így a nehéz részecskék és szikrák közvetlenül egy kivezetőcsatornába kerülnek, és nem terhelik a szűrőt.

A szűrő növekvő porterhelésével a szívóteljesítmény a szabályozásnak köszönhetően állandó marad. Szükség esetén a szűrőelemet sűrített levegő tisztítja meg. A részecskék egy légmentesen elzárható térbe kerülnek, ahonnan a rendszer pneumatikus úton vezeti ki őket az egyszer használatos gyűjtőtartályba. Így a káros finomporok szennyeződési kockázatok nélkül ártalmatlaníthatók. Erre a máig egyedülálló technológiára a KEMPER szabadalmi igényt jelentett be. A megtisztított levegő alulról, 360 fokban, alacsony áramlási sebességgel kerül vissza a csarnok levegőjébe, és tovább fokozza a hegesztési füst felfelé áramlását.

Rugalmas CleanAirTower megoldások számos különféle alkalmazási területhez

A Heerema a CleanAirTower egységek rugalmasságának előnyeit is élvezi. A hagyományos kiszorításos szellőztetőrendszerek helyileg alkalmazhatók, és csak az adott zónában fejtik ki a hatásukat, mélyebbre ható megoldást nem kínálnak. A Heerema csarnokában tervezett módon elhelyezett CleanAirTower egységek hatása nagyobb területen is érezhető. Mivel a CleanAirTower – szemben a hagyományos kiszorításos szellőztetőrendszerekkel – nincs csőhálózatra kapcsolva, a Heerema rugalmasan átrendezheti a rendszert, ha megváltoznak a hegesztési munkaterületek.

„A kapukat ma már csukva tarthatjuk, és nincs többé szükség kézi szellőztetésre. A már felmelegedett levegő így a csarnokban marad.” A korábbi füstréteg már a múlté. És ami a legfontosabb: „A KEMPER CleanAirTower megoldása dolgozóink körében is nagy sikert aratott” – hangsúlyozza Pluijmers.

A porrészecskék méretük alapján három csoportba oszthatók. A legfeljebb 100 µm szemcseméretűek azok a porok, amelyek orron és szájon keresztül belélegezhetők – ez a belélegezhető frakció (korábban „összes por“). A 10 µm alatti porok a tüdőbe lélegezhető frakcióba tartoznak. Ezek olyan részecskék, amelyek a léghólyagokba (alvelousok) is bejutnak, és ott lerakódhatnak. A 0,1 µm-nél kisebb szemcseméretű porok az úgynevezett ultrafinom porok. A hegesztési füst részecskéinek 98,9 százaléka 0,4 µm-nél kisebb. A W3-engedélyhez – amely a króm-nikkel acélok hegesztésekor történő elszíváshoz szükséges – az elszívó- és szűrőberendezéseknek több mint 99 százalékos leválasztási fokkal kell rendelkezniük a hegesztési füst tekintetében. Ezt a követelményt a CleanAirTower is teljesíti és rendelkezik a W3 tanúsítvánnyal.

KL-System

- Hirdetés -

- Hirdetés -