- Hirdetés -

- Hirdetés -

Építőipari világcég is a PTE Műszaki és Informatikai Kara stratégiai partnere lesz

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben világviszonylatban élen járó, 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH-val köt stratégiai megállapodást a 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). Az együttműködés fő fókuszterületei a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcsere.

Az egyetem, valamint a cégek képviselői a kar 2022. szeptember 5-én, hétfőn 9 órakor (a PTE MIK székhelyén: Pécs, Boszorkány u. 2., A010-es előadó) kezdődő tanévnyitóján ünnepélyes keretek között írják alá a stratégiai együttműködési keretmegállapodást.

A tanévnyitón részt vesznek a PTE MIK elődintézménye, a 60 éve alapított Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum (FVGT) első évfolyamán végzett hallgatók és néhány tanáruk is, akik a tanévnyitót követően az első felsőfokú képzés indulásának 60. évfordulója alkalmából évfolyamtalálkozót tartanak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tanévnyitóra szeretettel várjuk a sajtó képviselőit. Egyéni interjúk készítésére a tanévnyitó ünnepséget követően lesz lehetőség.

A PTE MIK-kel együttműködési megállapodást aláíró vállalkozások:

A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat. A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása. Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással. A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja egy még komolyabb szakmai szerep vállalása az egyetemi oktatásban.

Az alumíniumipari és energetikai vállalatot, a Hydro Building Systems Germany GmbH-t 1905-ben alapították Norvégiában. Napjainkban a világ 40 országában 140 helyen van jelen, többek között Székesfehérváron is, és összesen 31.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A Hydro-konszern leányvállalata a WICONA, amely a PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök-képzésének szakmai partnere. A WICONA központja Németországban, Ulmban található. Sikeres innovatív vállalatként több mint 70 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a hőhídmentes alumínium homlokzati rendszerek tervezése, fejlesztése, és gyártása területén.

A Hydro és a WICONA közös fejlesztésének eredménye a HYDRO CIRCAL 75R alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75%-ban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A profilok szén-dioxid-lábnyoma a világ legalacsonyabbjai között van: 2,3 kg CO2 /1 kg alumínium, ami csaknem 1/10-e a hagyományos alumínium értékének. A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a 70 éves tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni. Ez a hiánypótló egyetemi továbbképzés regionálisan egyedülálló és szerepe nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Az előadók a szakma nemzetközileg is elismert mesterei. A tematika illeszkedik a hasonló nyugat-európai továbbképzésekhez. „Büszkék vagyunk arra, hogy a PTE MIK partnereként részt vehettünk abban a 2 éves előkészítő munkában, melynek eredményeként valóra vált és elindult Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.”

Pécsi Tudományegyetem

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet