Ez a szenzor akkora kitérést is érzékel, mint a hajszál századrésze

Szezámmag méretű, egészen minimális kitérésről is jelet adni képes érzékelőt fejlesztettek a Kaliforniai Egyetem mérnökei. Az új eszköz nemcsak egészen apró és tűpontos, még energiatakarékos és olcsó is. A radarszenzor a mérések alapján érzékeli az emberi hajszál 1/100-ad részének megfelelő mozgást – számoltak be a tudósok az IEEE Journal of Solid-State Circuits című folyóiratban.

Az egyetem közleménye szerint a szenzor a „mission impossible” kategóriájú érzékeléseket is lehetővé teszi, így számos alkalmazás számára lehet ígéretes alkatrész, a biztonságtól a biometrikus megfigyelésen át a látássérült személyek eszköztámogatásáig.

„A milliméterhullámú radarok gyorsan mozgó elektromágneses hullámokat küldenek a célpontokhoz, hogy a visszaverődő hullámokból elemezzék azok mozgását, helyzetét és sebességét” – magyarázza az egyetem. A milliméteres hullámok számos előnnyel, többek között olyan természetes érzékenységgel rendelkeznek, hogy képesek egészen apró méretű tárgyakra fókuszálni.

- Hirdetés -

A jelenleg létező milliméterhullámú érzékelők ugyanakkor sajátos gondokkal küzdenek: problémás az energiaellátásuk és nehézkes kiszűrniük a háttérzajt is. Utóbbi miatt az amerikai kutatók eszköze először szintén túlterhelődött és leállt, így megváltoztatták a kialakítását és a szerkezetét. A módosítás lehetővé tette a nemkívánatos zaj kiküszöbölését, egyben olyan kicsi kitérések és rezgések érzékelését is, mint egy emberi hajszál szélességének századrésze. Ezáltal minimum egyenrangúvá vált a világ legpontosabb szenzoraival, de talán még jobb is náluk – állítják a tudósok, megjegyezve, hogy a szezámmagnál nem nagyobb eszköz rendkívül olcsó, de így is magában hordozza rendkívüli képességű, milliméterhullámú radarok kifejlesztésének lehetőségét.

Gábor János, Okosipar.hu