Ezek a szuperszámítógépek az energiahatékonyság világbajnokai

A TOP500 aktuális, 2023. novemberében kiadott listájának élén nem történt változás az előző évhez képest, viszont vannak meglepetések a legjobb tízben. A legfrissebb GREEN500 rangsor a világ azon szuperszámítógépeit értékeli, amelyek őrületes teljesítményük mellett a lehető leghatékonyabban bánnak a működésükre fordított energiával.

Érdekesség, hogy a GREEN 500 első tíz pozícióját nyolc ország (Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Svédország, Spanyolország, Finnország, Németország és Dél-Korea) birtokolja, és az USA zsinórban harmadszor tudott az élen végezni – egyébként egy Lenovo által épített szuperszámítógéppel, a Henrivel. Ez a New York-i Flatiron Intézetben található rendszer Intel Xeon Platinum és NVIDIA H100 processzorokkal, valamint elképzelhetetlen, 8.288 maggal rendelkezik (és ez még messze alatta van a top 10 legtöbb számítógépében lévő magok számának). Összehasonlításképpen: a legjobb ma létező, kereskedelmi forgalomban kapható laptopokba általában 10-14 magos processzorok kerülnek.

A második helyet a Tennessee állambeli ORNL-ben működő Frontier Test & Development (TDS) rendszer szerezte meg, 62,68 GFlop/Watt energiahatékonysági értékkel és 19,2 PFlop/s HPL pontszámmal. A harmadik pozícióba a franciaországi GENCI-CINES-nél található Adastra futott be, 58,02 GFlops/Watt energiahatékonysági értékkel. Ez a rendszer összesen 319.072 maggal rendelkezik, és a HP Enterprise építette.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology