- Hirdetés -

- Hirdetés -

Falra mászik a robothernyó

Kis „lépés” egy hernyónak, hatalmas ugrás a robotikának: vízszintesről már függőleges pályára is képes átmászni a Sanghaji Jiao Tong Egyetem gépe, amelynek az egyenetlen felületek sem okoznak kihívást. Az IEEE Spectrum beszámolója alapján több mint tízéves kutatással sikerült elérni, hogy a hernyó ihlette robot váltogatni tudjon horizontális és vertikális mozgásirányok között. A munkát irányító Guoying Gu professzor elégedetten nyugtázta, hogy ezzel a hasonló szerkezetek egyik leküzdhetetlennek hitt akadályát oldották fel.

A puha anyagú robotoknak tényleg komoly gondot okozott, hogy felmásszanak a falra, hiszen egyszerre kell rugalmasnak és erősnek lenniük – legalább annyira, hogy a testük egy részét a függőleges felületre tapasszák, majd a többit maguk után emeljék; éppen úgy, mint a hernyó: Ω alakban. Erre három darab, szálerősített, pneumatikus hajtómű beszerelésével tették képessé, lehetővé téve, hogy a fej-, törzs- és farokszakasz felett megfelelő kontrolljuk legyen. A dizájn része két nagy, dupla rétegű szilikonból készült tapadókorong is: a robot ezekből szivattyúzza ki a levegőt a felület megragadásához, így erős vákuumot előidézve tartja meg magát.

A szinkronba állított alkatrészek lényegében az igazi hernyó mozgását imitálják: a robot összehúzza a testét, kipumpálja a levegőt a hátsó korongból, így lehetővé teszi az elülső felemelését a függőleges felületre. A robot horizontálisan 21, vertikálisan pedig 15 mm/s-os sebességet képes tartani, és amíg az első esetben saját testsúlya 15-szörösét, vagyis 500 grammot, addig utóbbi módon is kb. húsz gramm hasznos terhet tud magával vinni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Ez a világon az első puhatestű robot, ami képes váltogatni vízszintes, illetve függőleges mozgásirányok között, és ez jelentősen bővíti a használhatóságát” – vélekedett Gu. A tudós szerint épületdiagnosztikára és más vizsgálatokra, takarításra, karbantartásra vagy ellenőrző feladatokra egyaránt alkalmas robothernyót alkottak, de nem érik be ennyivel. Azt tervezik, hogy plafonon és strukturálatlan felületeken szintén mozogni fog, sőt, felkészítik víz alatti használatra is, amihez hidraulikus mozgásra lesz szüksége. Csökkenteni szeretnék továbbá a hajtóműrendszer méreteit, és szenzorokkal ugyancsak felvérteznék, hogy később autonóm ipari eszközzé váljon.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet